Remke Kwant en Merci
Remke Kwant en Merci Foto: Privébezit

Remke Kwant: “Hoewel Merci totaal niet was wat ik zocht, werd ik op slag verliefd op haar”

Sport

Hoewel het opleiden van de inmiddels zevenjarige Merci (v. El Salvador) niet zonder slag of stoot ging, gaf Remke Kwant niet op en wordt haar harde werken nu duidelijk beloond. Ze brengt de merrie uit in zowel de dressuur- als springsport en droomt ervan om ooit een officiële B-cross te kunnen starten. 

Op slag verliefd

Hoewel Remke op zoek was naar een bonte ruin van zo’n zes jaar oud, kwam ze vier jaar geleden thuis met een donkerbruine merrie van bijna drie. “Merci was op geen enkel vlak wat ik zocht, maar ik was op slag verliefd. Haar bouw en uitstraling spraken mij echt aan”, steekt ze van wal. “Voordat ze naar mij kwam heb ik haar nog zadelmak laten maken op de stal waar ik haar gekocht heb. Daarna ben ik zelf met haar verder gegaan.”

Spanning 

Hoewel de amazone geen topsportambities heeft, vindt ze het wel leuk om in verschillende disciplines aan start te komen in de basissport. “Vandaar ook mijn keuze om voor een springpaard te gaan”, legt ze uit. “Alleen ging het opleiden van Merci niet zonder slag of stoot.”

“Op nieuwe locaties bouwt ze zo veel spanning op dat we op een gegeven moment op het punt kwamen dat ik eigenlijk niet meer op durfde te stappen. Haar onvoorspelbare gedrag maakte mij heel erg onzeker. Toch hebben we nooit opgegeven.”

“Ik ben met de hulp van fijne mensen om mij heen door mijn angst heen gegaan en merk nu ook aan Merci dat we steeds beter met die spanning leren omgaan. Ze ontploft nu niet meer, waardoor ik steeds meer vertrouwen in haar krijg. We beginnen echt een team te worden.”


Foto: Privébezit

Door het vuur

Haar liefde voor afwisseling kreeg Remke jaren geleden al mee. “Ik ben net zoals vele anderen gewoon op een manege begonnen, maar maakte daarna de overstap naar leasepony’s en -paarden. Op zo’n ponyclub ga je natuurlijk heel veelzijdig rijden, waardoor je op een laagdrempelige manier met verschillende disciplines in aanraking komt. Ik denk dat daar mijn liefde voor afwisseling ontstaan is.”

“Inmiddels rijden Merci en ik L2-dressuur en werken we er naartoe om in de springsport op 90cm-niveau te gaan starten. We hebben hier en daar al aan wat oefencrossen deelgenomen, dus ik droom er stiekem van om ooit een officiële B-cross te kunnen starten.”

“Verder wil ik gewoon kijken waar het schip strandt. We hebben in de afgelopen jaren met aardig wat tegenslagen te maken gehad, dus ik hoop dit jaar, natuurlijk wel op Merci’s tempo, lekker door te kunnen pakken wat het trainen betreft. Ik denk dat ik over een tijdje, als het wederzijdse vertrouwen onder het zadel nog beter bevestigd is, een paard heb dat echt voor mij door het vuur gaat”, sluit ze af. 


Foto: Jaap Koole 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Jaap Koole / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding