Martine Trijbels met Thor.
Martine Trijbels met Thor. Foto: Freerk Boskers

Martine Trijbels: “De dressuurruiters zagen me al aankomen met mijn IJslander”

Dressuur

Martine Trijbels en haar IJslander Thor-Hjartan frá Sólssandaldastaðir zijn een aparte verschijning in de dressuurring. Vorige week maakten ze samen hun L1-debuut. Met succes: de eerste winstpunten zijn alweer binnen.

Advertisement

Laten inslapen

Voordat Thor op haar pad kwam, had Martine jarenlang een KWPN’er genaamd Rembrand (v. Ico Sun). “Hij was een super braaf paard, hij was nog koeler dan Thor is. Rembrand was al een tijd niet oké en ik heb hem daarom eind 2019 moeten laten inslapen. Ook toen hij nog leefde ging ik elke herfstvakantie op IJslanders rijden op Vlieland. Toen zei ik al: als ik ooit een nieuw paard neem, wil ik heel graag een IJslander.”

Gelijk duidelijk

Nadat Rembrand was ingeslapen, gingen Martine en haar man op zoek naar een betaalbare IJslander. “Ik had er één in Duitsland gezien en heb de link doorgestuurd naar de eigenaresse van Stal Edda op Vlieland. Zij vertelde me toen dat zij ook twee IJslanders te koop had staan. Eén daarvan was een vos en ik wilde eigenlijk alles behalve een vos. Toch ben ik gaan kijken, want je weet maar nooit. Na één keer proefrijden wisten mijn man en ik het al. We hoefden geen tweede keer te gaan, want het was zo duidelijk dat er een klik was. De volgende dag hebben we Thor opgehaald.”

Nog best groen

“Het klikte gelijk zo tussen Thor en mij, dit had zo moeten zijn”, vervolgt de amazone haar verhaal. “Thor was eigenlijk nog groener dan ik verwacht had. Bij het aangalopperen viel hij er na drie passen weer uit en ook het tölten ging maar een paar passen goed. Daarom heb ik mijn dressuurinstructrice Corrie Rave gevraagd of ze wilde helpen. Zij is een geweldige instructrice, alleen had ze nog geen ervaring met IJslanders dus daar heeft zij zich ook in verdiept. We zijn vooral bezig geweest met de basis in stap en draf en toen dat onder controle was zijn we de galop en tölt op gaan bouwen.”

Echte wedstrijdsport

Op een gegeven moment kwam Corrie op het idee om Thor eens te gaan starten. “Ik dacht die dressuurruiters zien me aankomen met mijn IJslander”, lacht Martine. “Daarom zijn we eerst een paar keer onderling gestart. Dat ging zo goed dat we afgelopen jaar ons debuut maakten in de echte wedstrijdsport. Dat ging heel goed. We hebben 28 winstpunten in de B gehaald en daarna kwam er weer een lockdown. Vorige week maakten we ons L1-debuut en we behaalden gelijk twee winstpunten in deze selectiewedstrijd. Daarmee eindigden we ook nog in de middenmoot.”

Plezier in het werk

“Dit had ik niet verwacht”, geeft ze toe. “Als je me dit van tevoren verteld had, had ik je voor gek verklaard. Ik kocht Thor met het idee dat ik vooral buiten met hem zou rijden, maar hij vindt dit ook heel erg leuk. Hij straalt echt plezier uit en we kregen dan ook van de jury terug dat het een vriendelijk beeld was. Zolang Thor het leuk vindt, ik het leuk vind en de jury het een beetje leuk beoordeelt, is het prima en gaan we lekker door.”

Elk paard kan dressuur

Wordt ze wel eens raar aangekeken op wedstrijd? “Soms wel, bij het losrijden. Maar degenen die raar keken hebben we verslagen. Mensen moeten er maar aan wennen. Thor en ik vinden het leuk dus we gaan voorlopig niet stoppen. Ondanks sommige opmerkingen hebben we bij de meeste juryleden wel een winstpunt gereden, slechts drie keer behaalden we er nét geen. We hebben ook vier keer rond de 200 punten gezeten. Ik vind dan ook dat dressuur voor alle rassen mogelijk moet zijn. Als je een paard een goede basis geeft, moet hij zeker in de B en de L mee kunnen lopen.”

Uitdagingen

“Voor nu houd ik mijn focus op de dressuur”, geeft Martine aan. “Geen idee hoe ver we komen, een winstpunt in de L1 was het doel maar dat hebben we al behaald. Daarom gaan we nu onze grenzen verleggen. Ook wil ik eind dit jaar graag een onderling springparcours doorkomen. Thor vindt hindernissen nog een beetje spannend dus dat wordt een uitdaging. Ook wil ik in de WE een klasse hoger komen, maar Thor mag nog even oefenen op de brug. Als ik daar een beetje mee ben uitgespeeld wil ik misschien wel de IJslanderwereld in, maar daar zou ik me eerst meer in moeten verdiepen. Thor is pas elf dus we kunnen als het goed is nog heel veel dingen doen samen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Freerk Bosker