Lisette en Daniëlle Heuvelman met Gentleman.
Lisette en Daniëlle Heuvelman met Gentleman. Foto: Privébezit

Lizette Heuvelman: “Leuk dat we het avontuur met zijn drietjes aan zijn gegaan”

Algemeen

Nadat Lizette Heuvelman en haar moeder Daniëlle hun paard in moesten laten slapen, gingen ze op zoek naar een nieuw paard. Dat werd de nog groene Gentleman. Ondanks dat het niet altijd even makkelijk ging, zijn Lizette, haar moeder en Gentleman nu een onafscheidelijk trio.

Advertisement

Vertrouwde blik

“We gingen op zoek naar een leuk, jong paard waar Lizette dressuur mee kon rijden en ik mee naar buiten kon”, begint moeder Daniëlle te vertellen. “Dit hadden we ook tegen onze hoefsmid gezegd en hij wist mensen die een leuk paard te koop hadden staan. Op de foto leek hij heel lief en daarom zijn we toch gaan kijken.” Lizette vult aan: “Orion, ons vorige paard, had een bepaalde vertrouwde blik in zijn ogen. Dat had Gentleman ook gelijk. Hij had precies dezelfde blik.”

Alle hoeken van het terrein

Verder verschillen de paarden veel van elkaar. “Orion was een Gelderse tuiger en nu kwamen we thuis met een bijna vijfjarige NRPS-hengst van 1.70m hoog. Hij was ook pas net onder het zadel. Toen we hem wegbrachten om geruind te worden hebben we alle hoeken van het terrein van de kliniek gezien. Dat was wel even wennen. Je komt van een leerpaard dat alles kon en waarbij het simpel ging en nu moesten we ineens streng zijn voor zo’n puppy.”

Soms gevaarlijk

Omdat Lizette en haar moeder nog niet eerder zelf een paard op hadden geleid, zijn ze gelijk met een instructeur aan de slag gegaan. “Omdat Gentle steeds meer praatjes begon te krijgen hebben we veel lessen in grondwerk gehad. Hij moest ook vaak terug naar de kliniek voor controles aan zijn gebit en daardoor wilde hij steeds minder graag in de trailer. Dat werd soms wel gevaarlijk. Daarom zijn we daar ook veel mee bezig geweest. Gentleman is best dominant, maar als hij nu zo doet pakken we de stappen van het grondwerk er weer bij en gaat het beter.”

Zelf oplossen

Inmiddels rijdt Lizette er ook dressuur mee, zoals het doel was. “We hebben in ieder geval één keer per week dressuurles. Ik heb er erg lang over gedaan om de punten in het B te rijden. Wanneer Gentle nee zegt, is het ook echt nee. Zelf heb ik daarnaast ook hypermobiliteit, waardoor het rechtop zitten mij best wel veel moeite kost. Wanneer ik uit het ritme ben met lichtrijden, gaat Gentle stappen of hij probeert het oplossen door aan te galopperen. Hij denkt in oplossingen voor zichzelf en dat is super knap, maar niet altijd even fijn.”

Veilig meenemen

“Sinds we op een nieuwe stal staan gaat het heel goed en zijn we zelfs springlessen gaan doen. Al durf ik het nog geen echte sprongen te noemen”, lacht Lizette. “Alles wat boven de meter is durf ik nog niet, maar we oefenen hard verder. Inmiddels kan ik Gentle ook veilig alleen meenemen op de trailer. Dat vind ik echt een hele overwinning. Na al die jaren trainen kunnen we gaan waar we willen. Zo gaat mijn moeder lekker met hem rijden in de Loonse en Drunense duinen en ik kan dus zelf naar wedstrijden en clinics toe.”

Veel afwisseling

“Dat Gentleman zo’n eigen karakter heeft maakt het wel juist interessant”, aldus Lizette. “We moeten hem steeds weer blijven overtuigen om het samen te gaan doen. Daar leer ik op de lange termijn zoveel meer van. We wisselen veel af met hem zodat hij het allemaal leuk blijft vinden. Als het dan op wedstrijd wel een keer lukt, dan geeft het een heel voldaan gevoel. Het is in ieder geval nooit saai met Gentle”, lachen de dames.

Samen genieten

Na een hoefzweer en een wond aan het achterbeen, hebben Lizette en haar moeder de grote ruin nu weer op de rit. Lizette: “Ik wil lekker verder blijven gaan in de dressuur. We gaan nog even door in de B om de puntjes op de i te krijgen en wanneer de springreglementen aangepast zijn wil ik ook een keer een parcoursje rijden.” Haar moeder vult aan: “En we blijven ook lekker buitenritten maken in Drunen. Lizette gaat dan mee op de fiets en zo kunnen we samen genieten.”

Gedeeld avontuur

Dat is dan ook vooral hetgeen dat de dames zo leuk vinden: samen met Gentleman bezig zijn. “Het is echt een avontuur met zijn drietjes. Ik heb niet alleen een moeder maar ook een beste paardenvriendin.” Daniëlle vult aan: “Dat zie je soms ook wel anders. Moeders met dochters waar alleen maar gesnauw is. Gelukkig hebben wij dat niet en kunnen we heel veel samen doen. Onze samenwerking met elkaar is net zo bijzonder als onze samenwerking met Gentleman.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit