Fjordenhengst Jelte.
Fjordenhengst Jelte. Foto: NH Photo

Fjordenhengst Jelte verkocht naar Amerika: “Hij heeft een hengstenhouder van mij gemaakt”

Fokkerij

Hengstenhouder Fenny Haas van Stal Haas heeft haar onder andere om zijn enorme voorpluk bekende Fjordenhengst Jelte verkocht naar Amerika. Hij zet daar zijn carrière als sportpaard en dekhengst voort.

Advertisement

Grijze zoon

De hengstenhouder kocht Jelte negen jaar geleden als veulen aan. “Ik zei altijd dat hij nooit meer weg ging, maar er kwamen wel heel veel aanbiedingen uit het buitenland. Naast Jelte heb ik nog vijf goedgekeurde hengsten staan, waaronder twee van zijn zonen. Eén van deze zonen is Olaf, een grijze hengst. Hij heeft het afgelopen jaar haast meer gedekt dan Jelte. Daarom dacht ik: misschien moet ik het toch een keer doen, op voorwaarde dat hij een goed plekje kreeg.”

Meer bloedspreiding

Ze voegt toe: “Een andere reden is dat Jelte de laatste jaren ontzettend veel gedekt heeft in Nederland. We willen niet dat we straks vastlopen omdat we geen hengsten meer hebben die geen Jelte-bloed hebben. Daarom heb ik nu ook Vamp aangekocht, een hengst uit Noorwegen. Hij mag helpen om voor meer bloedspreiding te zorgen.”

Weinig beperkingen

De hengst ging echter niet zomaar weg. “Voordat ik Jelte verkocht wilde ik wel weten hoe hij gehouden wordt en wat ze ermee gaan doen. Jelte is als hengst heel erg braaf, dus hij wordt hier niet als hengst gehouden en heeft daardoor weinig beperkingen. Dat kan bij zijn nieuwe eigenaresse ook en daar ben ik blij mee. Hij staat nu zes weken in quarantaine in Kentucky en komt daarna in Williamstown terecht.”

Sport en dekken

De nieuwe amazone wil ook met Jelte verder in de sport en de dekdienst. “Hij liep in Nederland op Z-niveau dressuur en daar wil zij mee verder. Ook wil ze hem voor het natuurlijk dekken inzetten. Wij bieden al diepvriessperma aan in Amerika en dit blijft ook via Dungard beschikbaar na de verkoop. Omdat Amerika zo groot is zal dat elkaar niet in de weg zitten.”

Dankbaar

Eén mooiste herinnering noemen is voor Fenny lastig, omdat het er zo veel zijn. “Het is wel heel bijzonder dat hij mijn eerste goedgekeurde hengst is. Jelte heeft van mij een hengstenhouder gemaakt. Door hem is het zo gelopen dat ik nu veel hengsten heb staan. Dat ik het allemaal aan hem te danken heb vind ik heel mooi en ben ik hem dankbaar voor. Jelte heeft mij als hengstenhouder groot gemaakt in zowel Nederland als het buitenland.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: NH Photo