Defender VDS Z
KWPN Hengstenkeuring 2020
© DigiShots
Defender VDS Z KWPN Hengstenkeuring 2020 © DigiShots DigiShots

Daphne van der Schaar over Defender: “Mijn eerste zelf gefokte veulen, meteen een goedgekeurde hengst”

Springen

De hengst Defender VDS Z (v. Dominator), gefokt door Daphne van der Schaar is één van de zestien goedgekeurde hengsten van het KWPN. Met 83.5 punten behaalde hij de een na hoogste score. Napardi (v. Apardi) behaalde één punt meer.

Advertisement

Atureusa als veulen gekocht

“De moeder van Defender, Atureusa S heb ik als veulen gekocht “, begint Daphne. “Ik zocht een mooi merrie veulen, met een goed papier en een fijn karakter. Mijn doel was om na de sport, hier een goed veulen uit te fokken. Als driejarige heb ik haar klaargemaakt en uiteindelijk uitgebracht tot en met 1.40 springen. Atureusa is een speciaal paard. Scherp, voorzichtig en met veel kwaliteit. Ik ben dus op zoek gegaan, naar een hengst, met zeker zoveel kwaliteit en ook een goed karakter. Dat karakter is iets dat ik ook heel belangrijk vind. Mijn keuze is toen gevallen op Dominator.”

Prinsjesdag veiling

“Het eerste veulen dat geboren werd was Defender. Een prachtig hengstveulen. Mooi, intelligent en ook weer dat fijne karakter. Omdat het een hengst was, heb ik besloten om hem te verkopen. Tijdens de Prinsjesdag veiling is hij gekocht door Herman Verhagen. Ik heb daar heel veel geluk mee gehad. Hij had net zo makkelijk naar het buitenland kunnen vertrekken. Herman is super goed met hem omgegaan. Hij heeft hem de tijd en kans gegeven om uit te groeien tot een mooie hengst.”

“Dat smaakt naar meer”

“Het is toch geweldig dat je eerste veulen een goedgekeurde hengst wordt. Dat smaakt naar meer“, gaat van der Schaar enthousiast verder. “Het jaar daarop heb ik Atureusa nogmaals gedekt met Dominator. Dit bracht een merrie veulen. Deze heb ik gehouden en ze is inmiddels ingereden en drachtig van Grandorado. Ik vind het belangrijk om een merrie ook eerst in de sport uit te brengen. Zo weet je waar haar kwaliteiten liggen en waar de verbeterpunten. Na haar heb ik twee keer gefokt met United Touch. Hier heb ik ook weer een hengst- en een merrieveulen van.”

Weer verkocht aan Herman Verhagen

“Het merrieveulen heb ik gehouden. Het hengstveulen is weer gekocht door Herman Verhagen. Stel dat dit veulen ook weer goedgekeurd wordt. Dan heb ik twee volle zussen, van twee goedgekeurde hengsten. Dat zou toch fantastisch zijn!”

Eerste nakomelingen geboren

“Defender heeft al gedekt. Zijn eerste nakomelingen zijn ook al geboren. Deze zien er veelbelovend uit en de reacties zijn goed. Sommige merriehouders hebben hem voor de tweede keer als hengst gebruikt. Dat is een goed teken. Ik ben heel benieuwd wat deze in de toekomst gaan doen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan