Odette van de Beekerheide (Orchid's Floris x Conrad SR) en Libenti's Milagro (Strandgaards Mangold x Odette van de Beekerheide). Foto: Alice Huisman
Odette van de Beekerheide (Orchid's Floris x Conrad SR) en Libenti's Milagro (Strandgaards Mangold x Odette van de Beekerheide). Foto: Alice Huisman Alice Huisman

Alice Huisman: “Mijn ultieme droom? Een goedgekeurde dekhengst fokken!”

Algemeen

Alice Huisman heeft altijd al paarden gehad. Maar toen ze naar Zweden verhuisde, zette ze een volgende stap. Ze runt nu een kleinschalige fokkerij, maar droomt van meer!

Advertisement

“Ideale omgeving voor paarden”

Alice Huisman vertelt aan Hoefslag: “Mijn ouders zijn tien jaar geleden naar Zweden verhuisd. Toen ik de opleiding in Deurne had afgerond, heb ik daar ook een jaar gewoond, maar ben toen teruggekeerd naar Nederland om verder te studeren. Ik ben natuurlijk wel vaak naar Zweden gegaan. In 2013 leerde ik mijn vriend kennen. Hij was toen net klaar met zijn opleiding en zou in Zweden makkelijker werk vinden. En de rust en de ruimte hier zijn natuurlijk perfect om met paarden bezig te zijn.”


Vlagberg’s Fore (Westerhuis Mercury x Aester El Nino) - Alice Huisman

“Paarden in positieve zin veranderd”

“Ik heb mijn hele leven al paarden gehad en heb mijn paarden vanuit Nederland ook mee verhuisd naar Zweden. Ze het de eerste winter daar wat lastiger gehad, het is natuurlijk veel kouder en er valt heel wat sneeuw. Maar ze wenden makkelijk en zijn in positieve zin heel erg veranderd. Mijn paarden hebben hier veel meer ruimte, geen postzegelweitje maar echt meerdere hectare.”

“In Zweden zijn veel meer wetten en regels voor het houden van paarden. Paarden mogen bijvoorbeeld niet alleen staan, de grootte van de weides en de stallen is vastgelegd. Het is hier veel normaler om echt naar de basisbehoefte van het paard te kijken, het paardenwelzijn is veel beter dan in Nederland.”


Liberty van Equi Center (Kraneveld’s Kadans x Irakion) - Alice Huisman

“Toekomstige dekhengsten”

“We zijn hier intussen een kleine fokkerij gestart. Ik heb in Nederland op een hengstenhouderij gestart en heb altijd al heel veel interesse gehad in de fokkerij. Vier jaar geleden kochten we in Nederland nog een hele goede ponymerrie. Intussen hebben we hier in Zweden 2 veulens echt zelf gefokt. We kochten ook een veulen in Nederland, dat intussen hier staat. Het is de bedoeling dat de twee veulens van dit jaar onze dekhengsten gaan worden.”

Twee merries, twee hengstjes

“We hebben hier nu twee ponymerries en twee hengstveulens staan. Odette van de Beekerheide is een dochter van de New Forest-hengst Orchid’s Floris. Ze komt uit een bijzonder goede moederlijn waaruit vele EK-pony’s en goedgekeurde hengsten komen. Odette hebben we gedekt met de Deense kampioen Strandgaards Mangold. Hun zoon Libenti’s Milagro, die wij Milo noemen, is mijn eerste zelfgefokte veulentje. De andere merrie is Liberty van Equi Center, ook uit een heel leuk lijntje! Zij is vorig jaar helaas niet drachtig geraakt. We kochten het afgelopen jaar ook Vlagberg’s Fore, die wij Finn noemen. Dat is een Welshhengstje uit een hele goede lijn. Zijn broertje is een goedgekeurde hengst en een internationale FEI-dressuurpony.”


Odette van de Beekerheide (Orchid’s Floris x Conrad SR) - Alice Huisman

“Fokken voor de topsport”

“Op papier zijn het allemaal erg goede pony’s. Dat is belangrijk voor de fokkerij. In de toekomst willen we onze fokkerij graag gaan uitbreiden. Dat is ook erg gereguleerd in Zweden. Je mag aan huis bijvoorbeeld niet insemineren of scannen, daarvoor moet je met de merrie naar een station toe. En in Zweden is niks dichtbij. We hopen dus dat we dat in de toekomst zelf kunnen gaan doen. Mijn ultieme droom is een goedgekeurde dekhengst fokken. Maar onze focus ligt op het fokken van hele goede en gezonde dressuurpony’s en -paarden voor de topsport.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.  

Foto’s: Alice Huisman