Femke Wouda en Gitana. Foto: Sanne de Jong
Femke Wouda en Gitana. Foto: Sanne de Jong

“Vertrouwen moet altijd van twee kanten komen”

Algemeen

Femke Wouda en haar vriendin rijden met de Spaanse merrie Gitana lekker op neckrope en maken buitenritjes. Maar zes maanden geleden leek het er niet op dat ze dat ooit zouden kunnen.

Advertisement

Precies wat we zochten

Femke Wouda vertelt: “Mijn vriendin en ik waren op zoek naar een paard om te beleren, met de bedoeling om het daarna te verkopen. Mijn vriendin had al ervaring met het beleren van paarden en ik had ook al meerdere groene paarden gereden. Via mijn stagebegeleidster hadden we een paard op het oog. Dat was een beleerde PRE. Mijn stagebegeleidster zei dat degene die deze PRE-merrie te koop had staan, ook nog een andere Spaanse merrie had. Die was nog onbeleerd. Ze was precies wat we zochten! Mijn vriendin heeft haar meteen gekocht en meegenomen.”

“Gitana was in januari 2020 in Nederland aangekomen. Ze had de eerste 4 jaar van haar leven in een wijngaard in Catalonië gelopen. Daar had ze waarschijnlijk geen fysiek contact met mensen gehad. In februari 2021 is ze bij ons gekomen.”

Trapte gericht

“We begonnen met het beleren en dat ging in het begin heel goed. Ze pikte alles goed op en we werden helemaal verliefd op haar. Aan verkopen dachten we niet meer, we wilden haar houden en een veulentje fokken. Daarvoor moest de dierenarts langskomen, om te kijken of ze al hengstig was, en toen ging het mis met Gitana.”

Gevaarlijk

“Ze werd gevaarlijk. Als we haar uit de weide wilden halen, kwam ze achterwaarts op ons afgelopen. In de stal moest je ook heel goed uitkijken, want ze trapte gericht. Ook op de poetsplaats kon ze niet meer om die reden. Het was gewoon supergevaarlijk, dus daar gingen we mee aan de slag.”

‘Positieve bekrachtiging’

“We hebben het heel rustig aangepakt, zonder druk of dwang. We merkten dat positieve bekrachtiging heel goed werkte. We gebruikten voedselbeloningen, hoewel we daar geen voorstander van zijn. We gingen ook heel vaak gewoon even in de weide om te kriebelen, zodat ze voelde dat ze niet altijd iets moest doen als we de weide inkwamen.”

Neckrope

“Op die manier is ze nu, een half jaar later een heel lief paard. We houden er wel nog steeds rekening mee dat ze kan trappen, dus voorzichtig zijn blijft aangewezen. Maar we kunnen nu eigenlijk alles met haar, we rijden haar zelfs op neckrope! De eerste keer op neckrope was ze drie of vier maanden onder het zadel. En we kunnen lekker met haar en nog een ander paard op buitenrit. Het einddoel is wel om hoger in de sport te komen, op onze manier. We willen laten zien dat alles vanuit ontspanning kan, zonder dat daar sporen, teveel zweep of veel druk aan te pas komen. Dressuur moet vanuit ontspanning komen, niet vanuit druk en dwang. Zonder vertrouwen van twee kanten kom je nergens.”

Mag voor altijd blijven

“Inmiddels is Gitana  ook drachtig van PRE-hengst Curro XLI, het veulentje komt in juli 2022. Het is het plan om het veulentje te verkopen, maar Gitana mag voor altijd blijven. Ze is een geweldig paard, als je haar goed kent doet ze alles voor je.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. 

Foto: Sanne de Jong