© DigiShots
© DigiShots DigiShots

WK Endurance | Topprestatie van Anne-Marijn Kok levert 4e plek op

Algemeen

Amazone Anne-Marijn Kok (21) leverde met haar 12-jarige schimmel Zolotoi des Brumes een absolute topprestatie op het WK endurance voor de Jeugd. De combinatie overbrugde de 120 kilometer met een gemiddelde snelheid van iets meer dan 22 km/u, goed voor een knappe 4de plek.

Advertisement

Kok vertelt na de wedstrijd: ‘Ik ben heel dik tevreden over hoe mijn paard door de wedstrijd is gelopen. Vooral in de laatste etappe was het best zwaar door de zanderige bodem, waarop ik besloot het tempo te verlagen. Dat pakte heel goed uit, want ik kwam feitelijk als negende over de eindstreep. Omdat de veterinaire controles op het welzijn op dit kampioenschap erg streng zijn,  werden maar liefst vijf paarden die voor mij over de finishlijn kwamen alsnog geëlimineerd door de dierenartsen.’

Bijna de helft uit de wedstrijd genomen

74 paarden kwamen aan de start, maar dierenartsen namen bijna de helft daarvan uit de wedstrijd. In bijna alle gevallen was de reden een uitermate lichte onregelmatigheid in het bewegingsapparaat van het paard. Professor Marianne Sloet zegt: ‘De taak van veterinairen op een wedstrijd als deze is ervoor te zorgen dat paarden die niet helemaal top fit zijn uit de wedstrijd worden genomen, om op die wijze te voorkomen dat de paarden blessures kunnen oplopen. Je zou dus kunnen zeggen dat deze veterinaire keuringen in de allereerste plaats een preventief karakter hebben.’

Nederlands team

Voor de Nederlandse ruiters verliep dit wereldkampioenschap minder voorspoedig dan de ruiters hadden gehoopt. Enkel Anne-Marijn Kok wist de eindstreep de halen. Voor Nanke Kramer met Liby en Eva van Arem met Eenhoorn’s Tabal was de wedstrijd na de eerste etappe reeds voorbij. De paarden van Marie-Marie Letort en Ijjou Mohamed kregen van de veterinairen geen groen licht voor aanvang van de derde loop.

Bondscoach blij met prestatie van Kok

Bondscoach Jarmila Lakeman toonde zich teleurgesteld over de eliminatie van haar team. Ze was wel erg blij met de prachtprestatie van Anne-Marijn Kok. 

‘Kok heeft echt een topprestatie geleverd met haar 4de plaats. Ten aanzien van de andere ruiters kan ik alleen maar constateren dat zij zich volledig aan het door ons opgestelde plan hebben gehouden. Alleen hadden we de pech dat de 4 paarden die uit de wedstrijd zijn gehaald een hele lichte afwijking vertoonden in het bewegingsapparaat. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ook deze paarden nu heerlijk in de paddock staan met de oortjes naar voren en zich het voer lekker laten smaken.’

Frankrijk wint landenwedstrijd

In de landenwedstrijd ging de zege naar Frankrijk, Maleisië werd 2de en België vervolledigde de top 3. Even zag het er naar uit dat het team van de Verenigde Arabische Emiraten de landenwedstrijd zou gaan winnen. Zij hadden echter hun paarden in de laatste etappe iets overvraagd. Daardoor bleek na een herstelperiode van de reglementair vastgestelde 20 minuten de hartslag nog te hoog, waardoor die dierenartsen niets anders konden besluiten dan het team te elimineren.  

Ruiter uit UAE wint individueel

Een pleister op deze wonde was dat Saeed Salem Almuhaira uit de Verenigde Arabische Emiraten met Haleh voor de derde maal de wereldtitel bij de jeugd veroverde, voor zijn landgenoot Abdulla Alamri met Tonki Dee Boo Basil. Beiden legden de 120 kilometer af met een gemiddelde snelheid van 23.3 km/u. De Spaanse Rut Badia Marfa legde met Addhy El Ziryab beslag op het brons.

Bron: Persbericht

Foto: DigiShots