Kim Noordijk met This is Naqueen.
Kim Noordijk met This is Naqueen. Foto: Sandra Nieuwendijk

This is Naqueen NRPS verrichtingstopper met 97 punten: “Hier is goed over nagedacht”

Fokkerij

De ultieme verrichtingstopper van het NRPS was de hengst This is Naqueen (v. Trafalgar). Fokker en eigenaar Jürgen van der Meijden en amazone Kim Noordijk vertellen over de hengst, die maar liefst 97 punten behaalde.

Advertisement

Al acht merries gedekt

De eerste reactie van Jürgen is dat hij een blije fokker is. Maar, geeft hij toe, hij had het al wel een beetje verwacht. “Ik heb er zelf al acht merries mee gedekt dit jaar, omdat ik er het volle vertrouwen in had dat het goed zou uitpakken. Natuurlijk moet alles tijdens het verrichtingsonderzoek weer op zijn plaats vallen, maar hij heeft het goed gedaan.” Volgens de keurmeesters is This is Naqueen een paard met veel uitstraling, go en souplesse. Hij kreeg vijf tienen op zijn rapport en behaalde nergens lager dan een negen.

Bewuste keuze

De fokker heeft bij het fokken van This is Naqueen vooral op de moederlijnen gelet. “De oma van zijn moeder komt uit de lijn van Samba Hit I. De volle zus van dit paard liep vorig jaar een hoge IBOP bij het KWPN.” This is Naqueen kwam vorig jaar helaas niet door de eerste bezichtiging bij het KWPN. “Het was jammer dat zij daar niet dezelfde kwaliteit zagen die ikzelf en anderen om mij heen wel zagen. Nu bij het NRPS werd het wel gezien. Het was een hele bewuste keuze om Aqueeni in combinatie met Trafalgar in te zetten. Dit omdat ik hoopte dat de kwaliteit van de moederlijn naar boven kwam. Dat is top gelukt.”

Natuurlijke kwaliteit

Wat is volgens Jürgen de grootste kwaliteit van zijn hengst? “Hij heeft een gouden karakter. Iedereen rijdt er hier thuis mee weg. Dat is heel knap voor zo’n jonge hengst. This is Naqueen heeft heel veel natuurlijke kwaliteit. Hij liep al met deze techniek vanaf het moment dat hij zadelmak gemaakt werd door Linda Leeflang. Wanneer hij eenmaal begint te lopen, is het net een machine. Het gaat hem allemaal heel gemakkelijk af en je hoeft er niet echt aan te rijden, hij doet het wel.”

Geen slecht woord

Dat beaamt ook amazone Kim Noordijk: “This is Naqueen is een paard met veel natuurtalent, die altijd goed loopt. Hij heeft het hele verrichtingsonderzoek goed zijn best gedaan en als je het mag afsluiten met super punten als deze, dan is dat geweldig. Zijn sterkste punt is naar mijn mening zijn draf. Hij heeft veel souplesse, gedragenheid en mega veel power. Eigenlijk heb ik niets slechts over hem te zeggen.”

Talent en topkarakter

“Het is zeker een genot om hem te rijden en ik hoop dat hij nog even blijft”, stelt Kim. “Ik zie veel talent voor de toekomst in dit paard. Wie weet kunnen we deze zomer Pavo Cup starten en kunnen we ons volgend jaar proberen te selecteren voor het WK Jonge dressuurpaarden. Hij heeft talent en een topkarakter, dus het komt zeker goed met hem. Hij pakt alles zo makkelijk op dat ik denk dat hij echt wel in de top gaat meedraaien. Zo’n instelling en zo bewegen, die combinatie is geweldig.”

Geworden zoals bedacht

Jürgen geeft de hengst nu eerst een paar maanden rust. Daarna wil hij sperma van de hengst gaan invriezen en ziet ook hij kansen in de sport. “In de toekomst komt hij zeker beschikbaar voor de fokkerij. Ook zie ik hem, mits hij heel blijft, echt wel WK’s lopen. In de loop van de zomer gaan we hem daarvoor klaarmaken. Het is leuk om te merken dat alles is geworden hoe ik het bedacht had. Natuurlijk zit daar ook wel een beetje geluk bij, maar alleen daarop kun je niet vertrouwen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Sandra Nieuwendijk