Nikki Stehouwer met Giorgio Apache NS.
Nikki Stehouwer met Giorgio Apache NS. Foto: Chloe Donker

Subtop I Nikki Stehouwer: “Trots dat we dit allemaal samen geleerd hebben”

Dressuur

Zaterdag behaalden Nikki Stehouwer en haar zelf opgeleidde Giorgio Apache NS (v. Apache) hun eerste punt in de Zware Tour. Daarmee zijn ze nu Grand Prix en U25 startgerechtigd, iets waar Nikki al heel lang naartoe werkte.

Advertisement

Half puntje tekort

“Ik was er echt blij mee”, is de eerste reactie van de amazone. “Ik had altijd al gehoopt dat we dit zouden bereiken. Dat we nu Grand Prix en U25 mogen starten is heel erg gaaf. Zaterdag zijn we voor de derde keer Intermediaire II gestart. De eerste keer hadden we een half puntje tekort voor een winstpunt en de tweede keer ging het helemaal mis. Ik vind de overstap van de Inter I naar de Inter II wel heel groot omdat de piaffe, passage en de eners erbij komen. Dat zijn allemaal hele moeilijke oefeningen.”

Lager pitje

“Door hoe het de vorige keren mis was gegaan, was ik nu alleen maar zenuwachtiger om te starten”, geeft Nikki toe. “Doordat ik op vakantie ben geweest en we met de feestdagen zaten heb ik de training wat op een lager pitje gezet. Toen ging deze wedstrijd ineens wel door. Of het echt al beter was dan de vorige keer wist ik niet, maar ik dacht ik ga het proberen en zie het als oefening. Dat werkt voor mij blijkbaar beter want dan zet ik er minder druk op. Nu hebben we een winstpunt gehaald dus ik hoop dat ik de volgende keer ook wat minder zenuwachtig ben.”

Piaffe en passage verbeteren

Iets waar Nikki nog graag aan wil werken, is aan de piaffe en de passage. “Dat is nog net niet goed genoeg en dat is lastig. Thuis gaat het wel, maar op wedstrijd halen we er nog geen voldoendes voor. Dat is jammer, want dit drukt de score wel. Gelukkig doet hij de andere oefeningen goed en als ik zelf minder zenuwachtig zou zijn, zou Giorgio het ook al beter doen. Voordat ik Grand Prix of U25 wil starten moet dat eerst goed zijn.”

Best lastig

Voor zowel Nikki als voor Giorgio is dit de eerste keer op dit niveau. “Ik heb hem als jong paard gekocht en nu kent hij in principe alle oefeningen. Het moet voor de Grand Prix nog wel tien keer beter, maar hij kan het allemaal wel. Het is super leuk dat we alles samen hebben geleerd, natuurlijk wel onder begeleiding. Het was best lastig om alles samen uit te vinden maar langzaamaan beginnen alle knopjes er een beetje op te komen.”

Goede match

Over haar paard vertelt ze verder: “In de omgang denk je soms dat Giorgio een dooie is omdat hij zo lief en makkelijk is, maar zodra je erop gaat zitten staat hij gelijk aan en is hij best heet. Vroeger zat dat hem nog wel eens in de weg, maar nu kan ik er perfect mee omgaan. Op wedstrijd is hij een fijn paard en gaat hij graag mee. Het enige is dat hij overal wil blijven lopen. Wanneer ik zenuwachtig ben in de proef gaat hij steeds een beetje harder en gaat hij het liefst showen. Hij mag wel showen, maar dan verzameld showen. Daar werken we nog aan.”

Fantastisch paard

“Niet iedereen stapt er zomaar op”, vervolgt Nikki. “Hij is heel scherp, maar wanneer hij het zelf wil. Als het echt moeilijk wordt vraagt hij zich wel eens af of het echt moet. Giorgio is snel beledigd en is een paard dat je met zijden handschoentjes moet rijden, maar omdat ik weet hoe hij reageert heb ik er een fantastisch paard aan. Ik kan in mijn eentje met hem naar het bos en springen vindt hij ook geweldig. Hij doet alles voor me, als ik het maar lief vraag.”

Niet te snel

Wat zijn Nikki’s doelen? “We gaan nu vooral ervaring opdoen in de Inter II, net zo lang tot we goede cijfers kunnen scoren. Het doel voor dit jaar was dat ik officieel Zware Tour zou zijn. Dat is nu in januari al gelukt. Ik kan niet goed inschatten hoe snel we vooruit gaan, we moeten er sterker in worden. Het is in ieder geval ook een doel dat ik zelf weer ontspannen kan blijven en plezier heb in het rijden van wedstrijden. En ik wil echt wel heel graag U25 en Grand Prix rijden, dat is het uiteindelijke doel.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Chloe Donker