Harrie Smolders - Monaco
Jumping Amsterdam 2020
© DigiShots
Harrie Smolders - Monaco Jumping Amsterdam 2020 © DigiShots Leanjo de Koster

Harrie Smolders tweede in WB Londen: “Dat hij er foutloos overheen kwam was een wonder”

Springen

Na een spannende barrage plaatste Harrie Smolders zich met Monaco (v. Cassini II) op de tweede plaats van de Wereldbekerkwalificatie in Londen. Iets wat de ruiter aan het begin van de ronde niet had verwacht.

Advertisement

Laat gezien

“Natuurlijk win je liever, maar ik denk dat het met onze start in de barrage een heel goed resultaat is”, reageert Harrie op de vraag of hij blij is met zijn plaatsing. “Ik weet niet precies wat er voor de eerste hindernis gebeurde. Monaco zag hem naar mijn idee een beetje laat en was er daarom door verrast. Hoe hij er foutloos overheen is gekomen weet ik niet. Dat was echt een wonder. Het zegt natuurlijk ook wel wat over zijn kwaliteiten dat hij er alsnog goed overheen kwam.”

Harry Charles op één

Hij vervolgt zijn verhaal: “Monaco heeft ondertussen wel echt zijn draai gevonden en dat zie je ook aan zijn plaatsing. Na de dubbel was het laatste stuk heel snel.” Harrie en Monaco waren iets meer dan één seconde langzamer dan Harry Charles en Stardust (v. Chacco-Blue) en hadden net iets minder dan een seconde voorsprong op de nummer drie. Dat was de legendarische John Whitaker met Unick du Francport (v. Zandor).

Abnormaal lenig en voorzichtig

Harrie geeft aan dat de ruin super in vorm is op dit moment. “Eigenlijk het hele jaar al wel, maar vooral het laatste half jaar is hij naar een hoger niveau gegroeid. Hij schaart zich op het moment tussen de beste paarden van de wereld.” Hoe is die verbetering gekomen? De ruiter legt uit: “Dat heeft bij hem zeker met ervaring te maken, buiten dat hij natuurlijk abnormaal lenig en voorzichtig is. Nu hij meer ervaring heeft, gaat alles makkelijker en wordt hij volwassener. Ik denk dat het wel goed voor hem was dat hij wat in de schaduw heeft gelopen van mijn andere toppaarden. Nu hij als eerste paard ingezet wordt vult hij dat ook heel goed in.” 

Naar de paarden luisteren

Over zijn doelen kan Harrie op dit moment niet veel loslaten. “Je weet niet wanneer de volgende keer gaat zijn. Mechelen is al afgelast en boven Amsterdam hangt nog een groot vraagteken. We moeten eerst zien wat er gaat gebeuren, want op dit moment is het koffiedik kijken. Misschien gaan we door naar de Wereldbekerfinale of anders focussen we ons toch weer op het buitenseizoen. Als mijn paarden zo in vorm zijn als op dit moment, dan wil je natuurlijk overal naartoe en zeker naar een Wereldbekerfinale. Daarbij is het de kunst om naar de paarden te blijven luisteren. Als zij aangeven dat we het even rustig aan moeten doen, dan pas ik de planning daarop aan.”

Bekijk hier de volledige resultaten.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots