Marsha Brouwer met Bayo (links) en Isadorro.
Marsha Brouwer met Bayo (links) en Isadorro. Foto: Louana Photography

Marsha Brouwer: “Het paard heeft ook wat te vertellen, hij doet niet zomaar iets”

Algemeen

Marsha Brouwer deelt op haar Instagram-account @blijedierenboel foto’s van al haar dieren, die ze zo natuurlijk mogelijk houdt. Haar paarden Bayo en Isadorro traint ze dan ook het liefst in vrijheid.

Advertisement

Paddock Paradise

Anderhalf jaar geleden kocht Marsha samen met haar vriend een boerderij in Drenthe. Het eerste wat ze deed, was de plek voor de dieren klaarmaken. “Ik had mijn tienjarige Spaanse paard Isadorro al en daar wilde ik graag een maatje bij hebben nu hij aan huis kwam. Daardoor is de driejarige Bayo erbij gekomen. Voor hen heb ik een Paddock Paradise aangelegd. Deze is echt nog niet helemaal af, er zijn altijd dingen die je toe wil voegen. Maar er moet natuurlijk soms ook wel even voor gespaard worden.”

Geen vaste methode

“Ik train mijn paarden zoveel mogelijk in vrijheid. Ik wil dat ze vanuit hun eigen lichaam en hun eigen keuze iets aan me laten zien. Daarbij hoop ik dat ze reageren zoals ze zelf willen doen. Als ik ze ophaal, neem ik bijvoorbeeld zelden een halster mee. Ik wil dat ze uit zichzelf met me meegaan. Daarvoor volg ik niet per se een bepaalde methode. Het gaat heel erg om kijken en luisteren. Ik wil Bayo straks zelf laten kiezen tijdens het beleren. Als ik naast hem sta, spring en hij loopt weg, dan mag hij dat doen. Ik ga juist op zoek naar de reden waarom hij wegloopt, om het daarna hopelijk op te lossen.”

Lekker rondscharrelen

“Met Isadorro rijd ik veel buiten. Ik houd wel van bosritten, maar de laatste tijd ben ik eigenlijk meer bezig op de grond en speel ik veel met de paarden. Ook geniet ik ervan dat ze lekker over het erf scharrelen en kunnen genieten van het paard-zijn. Mey Bayo wandel ik nu veel door de bossen zodat hij kennismaakt met andere omgevingen. We hebben ook meegedaan aan de clicker challenge op Equiday. Het was mooi om te zien hoe zijn spanning steeds meer afzwakte naarmate we langer bezig waren. Na een half uurtje was er rust en voelde hij zich comfortabel.”

Goed kijken

Hoe lukt het haar om zoveel in vrijheid te doen? “Het belangrijkste is dat je de signalen die je paarden afgeven leert lezen. Ik denk dat er nog steeds veel signalen niet gezien worden. Voor mij is het een bepaald gevoel en ik vind het lastig om te omschrijven. Ik zou aanraden om eens bij je paard in de wei te gaan zitten en om daarnaar te kijken. Wat zie je? Of eventueel aan de longe: wat doet hij? Ook vind ik het goed om voor het rijden eerst op de grond te starten. Zo voel je aan hoe het paard zich voelt en kun je daarop inspelen. Het paard heeft ook wat te vertellen, hij doet niet zomaar iets. Als we daar bewust over na kunnen denken, denk ik dat we al een heel eind zijn.”

Dierenwelzijn verbeteren

Sinds kort is Marsha haar eigen onderneming gestart. Hierbij wil ze mensen helpen om hun dieren van de basisbehoeften te voorzien. “Dit is niet echt gericht op paarden, want daar zijn al veel goede mensen mee bezig. Dit gaat meer over andere kleindieren. Ik wil het dierenwelzijn verbeteren. Sommige mensen hebben dieren en weten niet beter dan ze in een hok te stoppen omdat het altijd al zo gedaan werd. Er zijn zoveel dingen die niet per se geld hoeven te kosten. Daarom wil ik graag inspiratiedagen en sparsessies organiseren.”

Uitbreiden

Wat zijn haar doelen met haar paarden? “Ik wil Bayo zoveel mogelijk in vrijheid opleiden. Uiteindelijk wil ik hem alleen op neckrope of zelfs alleen op lichaamstaal in de rondte kunnen rijden. Ik hoop natuurlijk ook dat mijn paarden gezond blijven en dat ze blijven genieten. Ik zou ook mijn Paddock Paradise nog heel graag willen uitbreiden. Ook vind ik het leuk om in de toekomst shows te gaan geven met Bayo. Zo kunnen we meer van het grondwerk laten zien. Gelukkig hebben we nog even tijd om te oefenen, want hij is nog jong zat”, lacht ze.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Louana Photography