Paardenbenen
Olympia Horse Show 2016
© DigiShots
Paardenbenen Olympia Horse Show 2016 © DigiShots DigiShots

Waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een paard?

Algemeen

Het is de droom van menig paardenliefhebber: een eigen paard. Maar waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een paard? Hoe weet je bijvoorbeeld of het paard gezond is, welk paard bij jouw wensen past en waar je op moet letten wanneer je naar het paard gaat kijken?

Advertisement

Budget

Allereerst is het belangrijk om te kijken of je voldoende budget hebt om een paard te kopen. Een opgeleid paard kost al gauw tussen de €4.000 en €10.000 zonder alle extra kosten. Ga je bijvoorbeeld een eigen stal bouwen? Reken hier dan zo’n €2.000 euro voor. Je kan dan wel meteen een duurzame stal bouwen. Wanneer je zelf geen plek hebt, kan je het paard ook ergens anders stallen. Dit kost meestal tussen de €200 en €500 euro in de maand. Hier komt ook nog voer bij, de medische kosten, hoefverzorging, onvoorziene kosten en de kosten voor het harnachement.

Jouw kennis en niveau

Welk paard je koopt hangt ook af van de kennis die je hebt en jouw niveau. Ben je bijvoorbeeld een beginnende ruiter? Dan kan je beter een merrie of ruin kopen die al wat ouder is. Wanneer je al wel ervaring hebt, kies je eerder voor een jong paard dat je zelf nog alles kan leren. Veel miskopen gebeuren, omdat iemand zichzelf overschat. Zelfs wanneer je een goede rechtsbijstandverzekering hebt, kan het lastig zijn om de verkoop te ontbinden. Bedenk ook voor welke sport je het paard wilt trainen: springen, dressuur of recreatief? Lees je goed in van tevoren, zodat je weet naar welke rassen je moet kijken. Sommige rassen zijn namelijk beter in een bepaalde discipline.

Je hebt een paard gevonden — en dan?

Na een goede voorbereiding, kan je nu op zoek gaan naar jouw paard. Je kan hiervoor kijken in verschillende paardenbladen, online verkoopsites, zoals marktplaats, of op paardenveilingen kijken. Zie je een paard dat je aanspreekt? Neem dan een kijkje. Let dan goed op of het paard schoon is en hoe de stal eruitziet. Bekijk verder hoe het dier reageert op jouw aanraking en kijk hoe het paard loopt in de verschillende gangen. Maak ook zeker een proefrit, zodat je weet of je het paard fijn vindt rijden. Vergeet ook niet om een dierenarts te laten komen om het paard te keuren.

Paard gekocht, maar toch problemen?

Helaas kan het toch voorkomen dat je na de verkoop toch problemen krijgt met het paard. Het dier heeft last van problemen of klachten die ook vóór de verkoop al bestaan moeten hebben. Neem eerst contact op met de verkoper. Kom je er met deze niet uit. Kijk dan eerst goed naar je rechtsbijstandverzekering en neem contact op met een juridisch adviseur. Wellicht heeft de verkoper verzuimd bepaalde informatie te verstrekken of heeft de keuringsarts fouten gemaakt.