Zadel
© DigiShots
Zadel © DigiShots DigiShots

Verzekeren van je spullen voor de paardensport

Algemeen

Paardrijden is een ontspannende en tegelijkertijd intensieve sport. En ook een dure. Denk er dan ook aan om je attributen goed te verzekeren. De paardensport vraagt namelijk om kostbare uitrusting. Deze wil je verzekeren tegen schade, diefstal en verlies, zodat jij onbezorgd van je hobby geniet.

Advertisement

Zadelverzekering

Veel ruiters kiezen ervoor om een aparte zadelverzekering af te sluiten. Je zadel is in veel gevallen erg kostbaar, waardoor het verstandig is om deze goed te verzekeren. Met een speciale zadelverzekering kun je jouw zadel verzekeren tegen het aankoopbedrag. In dit geval verzeker je jezelf bij schade die optreedt tijdens gebruik, opslag, vervoer en verblijf op ruiterdagen, keuringen en concoursen. Ook ben je verzekerd tegen diefstal en verlies tijdens gebruik en stalling, tijdens vervoer en wanneer je aanwezig bent op keuringen, ruiterdagen en wedstrijden. Je kunt de verzekering helemaal afstemmen op jouw persoonlijke situatie. Door bijvoorbeeld voor een hoger eigen risico te kiezen, dalen de maandelijkse kosten. Ook geef je zelf aan voor welk bedrag je jouw attributen voor de rpaardensport wenst te verzekeren.

Dekking vanuit de inboedelverzekering

Je zadel kun je verzekeren met een aparte zadelverzekering, maar je hebt nog veel meer spullen, zoals je rijlaarzen, het hoofdstel en allerlei andere spullen. Deze artikelen kun je verzekeren met een inboedelverzekering. Als je deze ook onderweg wilt verzekeren tegen schade, diefstal en verlies, kies je voor een aanvullende buitenshuisdekking. Zo zijn jouw spullen overal verzekerd en kun je met een gerust hart meedoen aan wedstrijden en andere evenementen bezoeken.

Aansprakelijkheid bij ongeval

Op het moment dat er een ongeluk gebeurt waarbij je gewond raakt, bijvoorbeeld doordat je van je paard valt, is de bezitter over het algemeen aansprakelijk. In veel gevallen ben je dit zelf, maar als je een paard huurt bij de manege is de eigenaar verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door het paard. Het gaat hierbij om schade ontstaan door gedragingen van het paard zelf. Ook is er eigen verantwoordelijkheid van de ruiter, want de ruiter besluit om op het paard te stappen en aanvaardt hiermee de risico’s die inherent zijn aan paardrijden. Het is niet zo dat deze eigen verantwoordelijkheid de eigenaar ontslaat van aansprakelijkheid. Wel kan het zo zijn dat de aansprakelijkheid van de eigenaar niet als 100 % wordt gezien door fouten van de ruiter. Dit percentage wordt onder andere bepaald door de ervaring en leeftijd van de ruiter, de bekendheid van de ruiter met het paard en de beïnvloeding van het gedrag van het paard door de ruiter.

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots