Algemeen

  • aangepast 29 juni 2021 19:28

Tips om je paard veilig te vervoeren

Sportpaarden worden heel wat heen en weer vervoerd. Maar ook paarden van de particulier moeten wel eens de paardentrailer in, voor een mooie strandrit bijvoorbeeld. Maar het vervoeren van een paard is lang niet zo vanzelfsprekend. Natuurlijk heb je een paardentrailer nodig. Maar wil je dat je paard zich echt comfortabel voelt tijdens de rit, neem dan de volgende tips in acht.

Zorg voor frisse lucht en een koele trailer

In de trailer zitten vaak ramen, laat deze open tijdens het vervoer zodat er constant frisse lucht binnenkomt. Controleer regelmatig of je paard het niet te warm heeft. De temperatuur in een trailer kan snel oplopen. Wanneer je merkt dat je paard het te warm krijgt, haal hem dan even uit de trailer en laat hem afkoelen. Als je paard net gewerkt heeft, zet hem dan nog niet in de trailer. Laat hem liever eerst wat afkoelen en wandel even met hem. Dan gaat je paard ontspannen de trailer in.

Zorg voor voldoende water en eten

Misschien overbodig om te noemen, maar zorg altijd voor voldoende water en eten voor je paard. Neem water en een emmer mee voor onderweg en biedt dit tijdens de tussenstops aan. Met name omdat het warm kan worden in trailers is het belangrijk dat je paard regelmatig drinkt. Als je paard niet wil drinken, kan het helpen om een scheutje appelsap door het water te doen. Zorg er daarnaast voor dat je paard in de trailer toegang heeft tot hooi. Door een hooinet op te hangen in de trailer, kan je paard er makkelijk bij. Zorg er wel voor dat je het net zo ophangt, dat hij er niet met zijn hoef bij kan. Zo wordt voorkomen dat hij per ongeluk met zijn hoef in het net kan blijven hangen.

Maak voldoende tussenstops

Bij een lange rit is het verstandig om regelmatig tussenstops in te plannen. Tijdens het rijden is je paard constant bezig om zijn balans te vinden. Je kan je voorstellen dat dit veel energie kost. Neem als richtlijn om in ieder geval om de vier uur een tussenstop te maken. Laat hem dan ook even uit de trailer, zodat hij wat kan lopen en grazen. Wanneer je je paard niet uit de trailer kan halen, zorg er dan voor dat hij tijdens de tussenstop even los in de trailer kan staan. Gooi wat hooi op de grond, zodat hij even ontspannen kan eten.

Zorg voor een goede verzekering

Aan deze laatste tip heeft je paard misschien niet zoveel, maar is wel belangrijk voor je eigen bescherming. Wanneer je met je paardentrailer schade aanbrengt bij een ander, dan wordt dit gedekt door de autoverzekering. Een autoverzekering afsluiten is verplicht voor iedereen. Naast een autoverzekering afsluiten kun je er ook voor kiezen om een speciale aanhangwagenverzekering af te sluiten voor de trailer. Dan is je trailer ook verzekerd tegen schade en diefstal. En tenslotte, of je nu wel of geen aparte verzekering hebt: rijd voorzichtig met de trailer. Dat is niet alleen veilig, maar ook prettig voor je paard.

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties