neus stock
neus stock Getty Images/iStockphoto

Hoe houd je een moeilijk paard onder controle?

Algemeen

Net zoals mensen hebben paarden ook allemaal een eigen karakter. Sommige paarden zijn zo mak als een lammetje, terwijl anderen bij de eerste fout die je maakt direct beginnen te bokken. Daar lig je misschien wel voor de zoveelste keer op de grond (gelukkig maar dat je een zorgverzekering hebt). Liever hou je de controle. Dus hoe doe je dat?

Advertisement

Loslaten

Het klinkt zo tegen natuurlijk, maar een belangrijk deel van paardrijden is loslaten en ontspannen. Hoe harder jij gaat trekken en hoe meer gespannen jij bent, hoe meer jouw paard zal tegenstribbelen. Paarden gaan van nature namelijk tegen de druk in. Dat wil zeggen dat hun natuurlijke reactie altijd zal zijn om terug te duwen of trekken. En een paard is altijd sterker dan jij, dus dat gevecht ga je niet winnen. Wat doe je dan wel? Doe een paar ademhalingsoefeningen op je paard tijdens het stappen. Rol ook een paar keer met je schouders en ontspan je handen. Zo heb je fijner contact met de mond van je paard.

Tempowisselingen

Om je paard met goede controle te kunnen rijden is het belangrijk dat hij goed aan je been is. Het tempo controleren is hierbij belangrijk. Hoewel je met je handen niet sterk genoeg bent om je paard iets te laten doen wat het niet wilt, kun je met je benen veel meer bereiken. Begin met een lichte beenhulp. Reageert je paard niet binnen enkele seconden? Geef dan een iets zwaardere beenhulp. Door dit herhaaldelijk te doen zal je paard steeds beter op de lichte hulp reageren. Heb je juist moeite met je paard weer terug te krijgen? Wanneer het paard niet op een lichte druk en een iets zwaardere druk reageert, rijd dan een kleine volte om je paard terug te krijgen. Het kan ook helpen om het paard naar de bakrand te sturen. Herhaal dit net zolang totdat je paard goed op de lichte hulp reageert. Vergeet ook zeker niet je paard te belonen wanneer hij het goed doet! Houd daarnaast het paard bezig met verschillende oefeningen, zoals (slangen)voltes.

Je verliest toch de controle, en dan?

Het overkomt te beste ruiters: ze verliezen toch de controle over hun paard en deze begint als een gek te bokken. In deze situaties is het belangrijk dat je rustig blijft, al is dit moeilijk. Haal even rustig adem, zit diep in het zadel en stuur je paard aan met je been.