Afbeelding

Heeft mijn paard kans op een maagzweer?

Verzorging Opvallend

Doordat de diagnostiek op de dierenartsklinieken steeds meer verbetert, komen we achter steeds meer aandoeningen. Opvallend is bijvoorbeeld dat veel paarden last hebben van maagzweren. 

Advertisement

Stress

Maar liefst 60 tot 80% van de sportpaarden heeft daar mee te maken. Hoe komt dat? Op de eerste plaats speelt stress een grote rol bij het ontstaan bij maagzweren. Zo is bekend dat veulentjes bij het vervoer op de trailer al maagzweren kunnen ontwikkelen. De stress die vaak optreedt bij wedstrijden moeten we dus niet onderschatten. Aan het gedrag van een paard is vaak af te leiden dat er een maagzweer is. 

Ruwvoer

En dan hebben we nog het (ruw)voermanagement. Een paard is een ruwvoereter en dan liefst de hele dag door. Als de mogelijkheid om ruwvoer te eten er niet is, geeft dat ook stress voor een paard. Symptomen van maagzweren zijn vermageren, verminderd presteren, gedragsveranderingen, singeldwang en luchtzuigen. Maar maagzweren kunnen ook zonder symptomen aanwezig zijn. 

Risico verminderen

Wat kan je doen om het risico op maagzweren te verminderen? Geef voldoende ruwvoer van goede kwaliteit over minimaal drie, liefst vier porties per dag (totaal 1,5% van het lichaamsgewicht in droge stof (DS) aan ruwvoer). Laat paarden heel geleidelijk wennen aan nieuwe situaties en vermijd daarbij stress. Raadpleeg bij verdenkingen van een maagzweer de dierenarts als het voermanagement aanpassen onvoldoende effect heeft.

Bron: De Hoefslag