Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Drie redenen waarom je nooit koeienkuil aan een paard moet geven

Verzorging

Een aantal jaren geleden kwam het vaak voor: koeienkuil dat als ruwvoer voor paarden werd gebruikt. Vandaag de dag is het gelukkig niet vaak meer aan de orde, maar dat maakt het niet minder schadelijk. Door verschillende specifieke eigenschappen van deze soort kuil is het risico op koliek, diarree en hoefbevangenheid erg groot wanneer het aan paarden wordt gegeven. Zelfs al is een paard na een tijd gewend geraakt aan dit type kuilgras, is het op de lange termijn niet gezond. Hieronder drie reden waarom koeienkuil geen paardenvoer is.

Advertisement

1. Te zuur

Koeienkuil wordt gemaakt van gras van zwaar bemeste grond, omdat hoogproductieve koeien veel energie nodig hebben. Het gras is erg rijk aan suiker en wordt al na één dag drogen ingekuild. Door het hoge suikergehalte wordt tijdens het fermentatieproces in de kuil heel veel zuur geproduceerd, waardoor de pH vaak lager is dan 5. Deze hoge zuurgraad zorgt voor een verstoring in het spijsverteringsstelsel van een paard, met koliek, diarree en/of hoefbevangenheid als direct gevolg. Paarden hebben structuurrijk ruwvoer nodig om de darmen gezond te houden.

2. Te weinig structuur

Voor koeienkuil wordt het gras in een eerder groeistadium gemaaid. Het gras bevat op het moment van oogst relatief veel blad en weinig stengel, waardoor de kuil een laag structuurgehalte heeft en weinig ruwe celstof bevat. Voor koeien is dit lagere structuurgehalte prima, paarden hebben echter structuurrijk ruwvoer nodig om de darmen gezond te houden. Te weinig structuur leidt tot verzuring van het darmstelsel en geeft onvoldoende verzadiging, wat het paard een vervelend gevoel in zijn buik geeft.

3. Te rijk

Koeienkuil wordt eigenlijk altijd gemaakt van (grotendeels) Engels raaigras, een hoogproductieve grassoort die hard groeit en in de groeiperiode veel eiwit- en suikerrijk blad aanmaakt. Dit leidt tot een kuil met een zeer hoge voedingswaarde en een hoog eiwitgehalte. Bij paarden geeft koeienkuil dan ook gemakkelijk overgewicht. Ook het hoge eiwitgehalte is niet goed; de nieren moeten extra hard werken om al het ureum af te voeren wat bij een eiwitoverschot in grote hoeveelheden in het bloed terechtkomt. Paarden kunnen tot op zekere hoogte ‘wennen’ aan koeienkuil, maar gezond is het nooit, voor geen enkel paard. Vooral een plotselinge overgang van normale paardenkuil naar koeienkuil kan voor een paard heel slecht uitpakken; het verschil in samenstelling en de voedingswaarde zijn zo enorm dat het gehele spijsverteringsstelsel in de war raakt, met alle (ook langdurige!) gevolgen van dien. 

Bron: De Hoefslag