Afbeelding

3 basisbestanddelen van een graanvrij rantsoen

Verzorging Opvallend

Granen worden steeds vaker als oorzaak gezien voor allerlei gezondheidsproblemen, van overgewicht tot allergieën. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor een graanvrij rantsoen, waarbij het lastig kan zijn de juiste voedermiddelen te vinden. De huidige voersector is immers volledig ingericht op het gebruik van granen. Wat zijn de opties?

Advertisement

1. Ruwvoer

Ruwvoer (hooi, voordroog, vers gras, luzerne, stro) kan in een groot deel van de energiebehoefte van ieder paard voorzien. Het vormt de basis van ieder rantsoen, maar vooral van een graanvrij rantsoen. Aangezien de vitamine- en mineralengehaltes in ruwvoer behoorlijk kunnen variëren, is het verstandig om iedere nieuwe batch ruwvoer te laten analyseren. Een combinatie tussen hooi en/of kuil met luzerne en/of stro vormt een mooie basis van een graanvrij rantsoen.

2. Bietenpulp

Bietenpulp is prima paardenvoer en een goede mogelijkheid om binnen een graanvrij rantsoen te variëren. Het bevat veel makkelijk verteerbare vezels, waar een paard veel energie uit kan halen. Bovendien zijn de meeste paarden er dol op en kan het dienen als ‘drager’ voor een vitamine- en mineralensupplement, waar je bij een graanvrij rantsoen vaak niet aan ontkomt.

3. Vitamines, mineralen en energie

Een ruwvoerrantsoen kan voor een sportpaard wat laag in vitamines en mineralen zitten. In sommige gevallen is een vitamine- en mineralensupplement daarom wenselijk. Ook het energiegehalte in een graanvrij rantsoen kan voor sommige paarden aan de lage kant zijn. De oplossing bij uitstek is het toevoegen van plantaardige olie, over het ruwvoer of door de bietenpulp. Steeds meer voerleveranciers hebben naast normale krachtvoeders ook een graanvrij krachtvoer in het assortiment. Dit is eveneens een gemakkelijke keuze als je graanvrij wilt voeren. Het bevat namelijk wel alle benodigde vitamines en mineralen, waardoor een supplement meestal niet meer nodig is. Voor sportpaarden zal de energie soms nog wel aangevuld moeten worden.

Bron: De Hoefslag