Afbeelding

Soorten ruwvoer: hooi en kuilvoer

Algemeen
Advertisement
Er zijn verschillende soorten ruwvoer met elk hun voor- en nadelen. De meest gebruikte ruwvoeders voor paarden zijn kuilvoer  en gedroogd hooi. Beiden zijn gemaakt van gedroogd gras.

Belang van ruwvoer

Het belang van goed en voldoende ruwvoer voeren aan je paard is algemeen bekend. Ruwvoer hoort de basis te zijn van het rantsoen van ieder paard. In de zomer is dat makkelijk, zeker wanneer je paarden in de wei lopen en gras kunnen eten. In de winter wordt dat vaak lastiger, en wordt er veel gebruik gemaakt van  ruwvoeders die gemaakt zijn van gedroogd gras: hooi of kuilvoer.

Stofvrij

Hooi is nog altijd één van de meest gevoerde soorten ruwvoer, al heeft kuilvoer de laatste decenia met rasse schreden terrein gewonnen. Kuilvoer (ook wel voordroog genoemd) produceren is minder weersafhankelijk, omdat het gemaaide gras minder lang hoeft te drogen. Een ander voordeel van kuilvoer is dat het stofvrij is. Nadeel kan zijn dat het meer  moeilijk verteerbare eiwitten bevat.

Schimmelvorming

Kuilvoer kan wel buiten opgeslagen worden, omdat ieder pak omgewikkeld wordt met plastic.  Zodra je het plastic los maakt treedt er echter snel schimmelvorming op, dus is het zaak het hele pak binnen enkele dagen op te voeren. Kuilvoer is verkrijgbaar in grote pakken en in kleinere pakken. Heb je dus maar één of twee paarden is het raadzaam om met kleine pakken kuilvoer te werken, zodat de kans op schimmelvorming doordat het te lang duurt voordat het kuil is opgevoerd, wordt geminimaliseerd.

Botulisme

Dan is er nog een ander probleem, waar je als paardeneigenaar vaak geen invloed op hebt, zeker als je kuilvoer koopt van een externe partij. Wanneer er dode dieren in het gras achterblijven, en dat gras vervolgens wordt gemaaid en ingepakt als kuilvoer, bestaat er kans op botulisme wanneer paarden van het kuilvoer gaan eten.

Eiwitarm

Ook niet al het kuilvoer is gelijk. Het type dat voor koeien ideaal is, is voor paarden juist ongeschikt. Voor koeien heeft het de voorkeur het kuilvoer te maken van eiwitrijk gras en wordt het een aantal dagen vroeger ingewikkeld, terwijl het voor paarden beter eiwitarm is en een paar dagen langer gedroogd wordt, voordat het omgewikkeld wordt met plastic. Bron: CAP Magazine, overname zonder toestemming én bronvermelding niet toegestaan Foto: Shutterstock