Afbeelding

Ruiterfitness: een betere rijervaring voor jou en je paard

Algemeen
Advertisement
Voor een optimale communicatie tussen paard en ruiter is het niet alleen van belang dat je over een goed getraind en gezond paard beschikt. Je eigen lichaamoestechniek, uithoudingsvermogen en algemene houding zijn zeker net zo belangrijk! Paardrijden is een teamsport met veel verschillende handeling, waarbij elke handeling een ander communicatiebericht stuurt naar je parToener (het paard).

Beter paardrijden

Daarom is het belangrijk om naast je paard ook oefeningen te doen om beter te kunnen paardrijden. Een belangrijke spiergroep hierbij is je core: je romp, buik- en rugspieren. Deze spieren in je core gebruik je onder andere om recht in het zadel te blijven zitten. Span je deze spieren te hard aan, dan word je stijf in het lichaam en bots je te hard in het zadel. Maar als je deze spieren niet of nauwelijks gebruikt, dan zit je als een zandzak op je paard. Een goede controle van de core spieren is dus een must voor zowel amateurruiters, hobby-wedstrijdruiters, als beroepsruiters!

Goede houding

Hoe weet je of je een goede houding aanneemt op het paard? Zet een spiegel op het begin en einde van de lange hoefslag van de rijbak of maak een foto of video van jezelf op de lange zijde en trek een lijn door het midden. Zit je symmetrisch, dan heb je een goede houding. Om je houding op het paard verbeteren, kun je je core trainen door middel van planking of crunches op een fiToenessmatje. Behalve je core zijn je beenspieren van belang. Een veelgehoorde zin van instructeurs is €˜Hielen naar beneden!'. Hiermee wordt de juiste aanspanning van je kuiten bedoeld.

Lunges of squats

Je kunt lunges of squats uitvoeren om je beenspieren sterker te maken. Bij de lunge sta je met twee benen naast elkaar en stap je met één voet naar voren en zak je door je benen tot een hoek van 90 graden. Je wisselt daarbij je linker- en rechterbeen af. Bij de squat sta je met je benen naar elkaar en buig je je knieën alsof je op een stoel gaat zitten. Beide oefeningen kun je verzwaren door een kettlebell of een setje dumbbells vast te houden.

Optimale verbinding

Ook goede beheersing van de spieren in je handen en onderarmen is belangrijk voor de communicatie tussen jou en je paard. Om een optimale verbinding tussen de ruiterhand en de mond van het paard te hebben, is constante lichte verbinding (teugeldruk) gewenst. Je traint de spieren in je onderarmen met behulp van handgrippers. Handknijpers zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en er zijn diverse oefeningen met grippers te bedenken.