Afbeelding
Nicolas McComber

Fikse BTW-verhoging op komst voor paardenhouderij

Algemeen Ondernemen

In 2025 ondergaat de Nederlandse paardenhouderij een significante verandering door de verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21% voor bepaalde categorieën binnen de sector. Deze aanpassing heeft een directe invloed op de economie van de paardensector, met name op aspecten zoals de opfok en africhting.

Advertisement

Hogere prijzen voor eindgebruikers

Vanaf 2025 zal het verlaagde btw-tarief voor paarden bestemd voor de slacht, landbouwgebruik en opfok vervallen. Dit betekent dat diensten en producten gerelateerd aan deze categorieën zoals opfok, leveringen van sperma, fokmerries of dekhengsten en africhting van 9% btw naar 21% zullen stijgen. De verhoging van het btw-tarief heeft directe en indirecte gevolgen. Direct, door de stijging van de kosten voor opfok en training, wat resulteert in hogere prijzen voor eindgebruikers. Indirect, door mogelijke afname in vraag naar paardensportactiviteiten door de hogere kosten, wat een kettingreactie kan veroorzaken in de gehele sector. Deze btw-verhoging kan leiden tot financiële uitdagingen voor zowel grote als kleine ondernemingen. 

Opfok

Een van de meest getroffen gebieden is de opfok van paarden. Opfoktarieven worden nu nog belast met 9% btw. Een gemiddelde opfok kost rond de 180 euro per maand en zal dan toch wel een stuk duurder worden. Als opfokbedrijven de btw verhoging allemaal door gaan berekenen wordt dit tientallen euros per maand duurder en dan hebben wij het nog niet gehad over de verhoging van de kosten door ook de verhoging van het BTW tarief op bijvoorbeeld hooi. Dit leidt tot hogere prijzen voor paarden en mogelijk een afname in de vraag. 

Training en africhting

Naast de opfok, zal de verhoging van het btw-tarief ook significant invloed hebben op de training en africhting van paarden. Dit omvat niet alleen de basisopleiding van jonge paarden, maar ook training voor sportpaarden. De kostenstijgingen kunnen leiden tot hogere prijzen voor trainingsservices, wat een drempel kan vormen voor eigenaren en ruiters. Jammer, want goede training is natuurlijk essentieel voor het optimaliseren van de sportprestaties in de hippische sector. 

“Zorgwekkende situatie”

Lonneke Borninkhof, eigenaresse van DDH Stables, een gerenommeerde stal die gespecialiseerd is in de training en verkoop van dressuurpaarden en tevens een pensionstal uitbaat, deelt haar zorgen over de gevolgen van deze btw-verhoging. Lonneke merkt op dat de afgelopen tijd al veel stallen hun deuren hebben gesloten door stijgende kosten voor energie, loon, en fourage. “Ik vrees dat deze trend zich zal voortzetten door de btw-verhoging, waardoor nog meer stallen gedwongen zullen zijn te stoppen”, geeft Lonneke aan. De opfok en africhting van paarden zal, zoals Lonneke benadrukt, een significante klap krijgen door de btw-verhoging. “Dit zal de kosten voor deze essentiële diensten verhogen. Daarnaast moet de verhoging van de BTW natuurlijk worden doorberekend naar de eindklant; deze noodzaak om tarieven te verhogen zal de paardensport steeds meer tot een elite sport maken,” benadrukt Lonneke. Dit zal de toegankelijkheid voor een breder publiek beperken. Lonneke signaleert ook dat er gemiddeld al minder paarden worden verkocht in de middenmoot. Deze trend zal naar verwachting versterken, zij verwacht dit probleem niet bij de paarden die verkocht worden in het hoge prijssegment. Door het stoppen van stallen en het duurder worden van stalling, zal het aanbod van paarden op de markt toenemen, wat een negatieve impact kan hebben op de algehele markt. Een zorgwekkende conclusie dus. 

Tekst: Veroniek Pieper

Bron: ABAB