Afbeelding

Susanne Blijleven-Bos legt de regels omtrent btw in de paardenwereld uit

Algemeen Hippisch ondernemen

Bij het opstarten van elk type bedrijf moet rekening worden gehouden met de omzetbelasting, beter bekend als btw. Het percentage dat hiervoor wordt gehanteerd verschilt per soort product of dienst. Juist in de paardensector worden hierin verschillende tarieven gehanteerd. Door de vele uitzonderingen is het bepalen van de btw-percentages binnen de paardensector voor veel ondernemers een lastige opgave. In dit artikel zullen verschillende BTW-regels worden besproken in samenwerking met Susanne Blijleven-Bos. Susanne is boekhouder en ondernemensadviseur, gespecialiseerd in de paardensector. Dit doet ze middels haar eigen bedrijf, Paard en Winst.   

Advertisement

BTW

De basisregel van BTW is dat je het betaalt bij de verkoop van goederen, om het vervolgens weer terug te vragen aan de belastingdienst bij inkoop. In principe moet elk kwartaal BTW worden betaald. In de basis betaal je over producten en diensten altijd 21% BTW. De overheid maakt echter uitzonderingen voor bepaalde artikelen en handelingen. Hier kan dan 9%, 0% of een vrijstelling voor gelden. De overheid stelt bijvoorbeeld speciale vrijstellingen beschikbaar aan sportclubs. Dit is waar het binnen de paardensector ingewikkeld wordt. De verleende diensten zijn namelijk opgedeeld in allemaal hele specifieke gevallen, die andere btw-percentages behoeven.  

Lesgeven  

We hebben allemaal lessen nodig om ons te blijven verbeteren. Zelfs onze eigen instructeurs hebben nog les. Maar welk percentage aan BTW moet je heffen als je lesgeeft? In essentie geldt voor lesgeven een BTW-percentage van 21%. Echter geldt ook hier een uitzondering op. Het hangt er bij lesgeven namelijk vanaf waar je dit doet: geef je op eigen terrein of op vreemd terrein les. Indien je lesgeeft op eigen terrein, dit kan gekocht of gehuurd zijn, reken je 9% BTW over je lestarief. Geef je les op het terrein van iemand anders, dan reken je wel de volle 21%. Het rekenen van 9% valt namelijk onder het ‘gelegenheid geven tot sportbeoefening’. 

Handel  

Veel mensen die een bedrijf oprichten binnen de paardensport doen dit omdat ze paarden willen in- en verkopen. Over de standaard verkoop van een paard geldt een BTW-percentage van 21%. Dit percentage geldt bijvoorbeeld als je een paard koopt als die zes is, verder opleidt, en hem vervolgens weer verkoopt als hij tien is. Bij de aanschaf van het paard ontvang je dan BTW en als je hem vervolgens weer verkoopt betaal je belasting.  Ook op deze regel bestaan echter uitzonderingen: indien je namelijk handelt in fokmerries of dekhengsten wijkt het tarief af van de standaard 21%. In dat geval betaal je namelijk 9% BTW. Let wel op, dit percentage geldt alleen als de paarden enkel worden gebruikt voor de fokkerij. Ze mogen hiernaast dus niet ook nog voor de sport gebruikt worden. Is dit wel het geval, dan betaal je voor dekhengsten 9% BTW over 75% van de prijs en 21% over de overige 25%. Voor fokmerries geldt 9% btw over 50% van de prijs en 21% over de andere 50%.  

Voor de handel door particulieren geldt echter een andere regel. Deze regel noemen we ook wel de ‘margeregeling’. Dit houdt in, dat als je een paard koopt van een particulier je geen BTW betaalt en deze ook niet terug kan vragen. Mocht je het paard later weer verkopen, dan betaal je wel btw. Echter betaal je in dit geval enkel BTW over de winst.  

Africhting en training van een paard  

Voor de africhting en het trainen van een paard zijn de regels nog relatief eenvoudig. Ook hier reken je in principe 21% voor. Er zijn twee uitzonderingen op deze regel. Ten eerste betaal je geen 21%, maar enkel 9% BTW indien je een opfok hebt. Tevens geldt een percentage van 9% als het paard in kwestie jonger is dan vijf jaar, maximaal zes maanden onder het zadel is en er geen sprake is van een startkaart voor de desbetreffende combinatie.  

Veel gemaakte fouten 

Susanne: “Een fout die ik vaak voorbij zie komen als mensen de BTW zelf regelen is dat ze de verkeerde BTW-tarieven rekenen, met als gevolg dat ze daardoor te veel BTW betalen. Met name bij het berekenen van de BTW voor lesgeven gaat dit veel fout. Bij lesgeven op eigen locatie, ook als men een locatie huurt, moeten ze 9% BTW betalen over de lestarieven. Mensen weten dit vaak niet, waardoor ze dan toch de volle 21% rekenen.” 

Btw-overzichten 

“Als mensen net beginnen met ondernemen in de paardensector zou ik ze absoluut aanraden om zich goed in te lezen. Er staan op internet veel overzichten van de tarieven, zoals mijn eigen overzicht. Deze is te vinden op mijn website (www.paardenwinst.nl/btw). In zo een overzicht staan de meest voorkomende regels en zo voorkom je gewoon dat je te veel btw betaalt.” 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: iStock