Afbeelding
KVG fotografie

Blog Paard en Winst | Jip de Bot: “Eerlijk over geld zijn in hippische sector”

Achtergrond Hippisch ondernemen

Susanne Blijleven-Bos  is eigenaar van Paard en Winst, waarin zij ondernemers in de paardenbranche helpt om inzicht te krijgen in hun financiële situatie om vervolgens te kijken op welke manier zij hun winst kunnen verhogen. Voor De Hoefslag schrijft ze blogs over situaties die ze in de praktijk tegenkomt. “Het is tijd dat ondernemers zichzelf op waarde gaan schatten.”

Advertisement

Kerngegevens

“In deze blog spreek ik een onderneemster, Jip de Bot, die vorig jaar drastisch het roer heeft omgegooid. Zo traint ze nog steeds paarden en geeft ze les, maar daarnaast organiseert ze nu ook masterclasses, events, werkt ze als coach en heeft ze een collectief opgebouwd met andere hippische ondernemers. Dit alles onder de naam Equus Nexum.”

Provincie: Limburg

Omzet 2022: € 34.000,- 

Resultaat 2022: € 18.000,- 

Gemiddelde werkweek (uren): 22 

Uurloon: € 15,73 

Pensioenopbouw: nee, nog niet 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering: ja, een hele uitgebreide

De reden dat ze 22 uur werkt, is omdat ze daarnaast ook nog een VOF heeft waar ze 24 uur werkt. 

Nóg geen luxe

Jip vertelt: “Ondanks dat ik ervan overtuigd ben dat er zeker luxe mogelijk is, ervaar ik op dit moment nog geen gigantische luxe. Ik ging namelijk van een groot huis met stallen, vrachtwagen, twee auto’s en motor en wonend met mijn partner bij zijn ouders, naar een huurwoning, een Harley Davidson, een auto en een trailer. Toen we uit elkaar gingen moest ik alles achterlaten. Het was een ontzettend drastisch en extreem moeilijk besluit, maar onvermijdelijk. Gelukkig heb ik nog wel 1 paard en Shetlander gehouden en heb ik nog twee paarden samen met andere mensen.

Op dit moment huur ik 6 boxen per maand voor trainingspaarden en ben ik nog steeds op zoek naar een betere verdeling tussen training, coaching en lesgeven. Nu train ik ’s ochtends de paarden en ’s maak ik ‘s middags wat uren vrij voor masterclasses, gesprekken, het uitwerken van nieuwe ideeën en geef ik ’s avonds les. Hierbij let ik uiteraard op reistijd.”

Op weg naar mijn 10-miljoen-plan!

“Mijn grote droom is om een multidisciplinair centrum te bouwen waarbij ik alles kan doen wat ik nu doe en dit kan uitbreiden door middel van samenwerkingen met anderen. Met als doel om alles te kunnen bieden om een paard optimaal te laten presteren, maar ook de mensen. En dit uiteraard op ieders eigen voorwaarden. Je kan het ook zien als alles samenbrengen/verbinden. Daarom heet mijn bedrijf ook Equus Nexum, dit staat voor paard en verbinding.”

Er is zoveel meer mogelijk

“Anderhalf jaar geleden lagen ik en mijn partner wakker van een lege box. Die moest zo snel mogelijk weer worden gevuld met een trainingspaard, want dan kwam er geld binnen. Afgelopen jaar ben ik het anders gaan doen. Ben ik mijn beslissingen vanuit een zakelijk oogpunt gaan nemen, waarbij mijn gevoel niet meer leidend mocht zijn. Soms moet je namelijk oncomfortabele beslissingen maken die niet lekker voelen, maar wel noodzakelijk zijn. Daarom is het nodig om eerlijk en objectief naar je bedrijf te kunnen kijken.”

Verdubbeld

“Door deze beslissingen te nemen is het volgende gebeurd. Mijn ex- partner en ik verdienden over heel 2020 met onze VOF € 66.000,- en in 2021 was de omzet € 105.000,-. In september vorig jaar was de omzet al € 140.000,-, door het combineren van onze VOF en eenmanszaken. Onze omzet was gewoon ruim 2 keer verdubbeld. Alleen de omzet zegt eigenlijk niks. Door een beenbreuk van mijn partner toentertijd, mijn burn-out en de coronacrisis draaiden we in 2020 een verlies van € 15.000,-. In 2021 hadden we een magere winst van € 3.500,-. Met hulp van anderen konden we ons bedrijf staande houden. De winst in 2022 was na alle veranderingen vele malen hoger! Dit is onder andere gekomen door te stoppen met de meeste trainingspaarden, hetgeen wat ik het allerliefste doe, maar wat een zeer slecht verdienmodel heeft.”

Ergens anders aan besteden

“Voorheen kreeg ik € 21,65 per dag per paard (omzet minus stalling en voerkosten) en was ik zeker wel 1,5 uur per dag bezig. En dan moest hier nog eens personeel, btw, inkomstenbelasting en een arbeidsongeschiktheidsverzekering vanaf. Oftewel, een uurloon van minder dan € 12,- per uur. Nu is het wel bijna € 30,- per dag, train ik veel minder paarden én kies ik enkel voor de allerleukste klanten en paarden. Ik doe dit omdat ik het onwijs leuk vind, maar zakelijk gezien kan ik het allerbeste mijn uren ergens anders aan besteden.”

Rare versie van dankbaarheid

“Dat brengt mij direct op het punt van een rare versie van dankbaarheid. Doordat ik mocht leven van mijn paardenpassie, namelijk paarden rijden, moest ik maar accepteren dat het keihard werken is voor heel weinig. Ik had immers een dreamjob waarbij ik mocht doen wat ik het allerleukste vind. Anderen betalen veel geld om een paard te kunnen rijden en ik kréég er juist betaald voor. Ik vond dat ik het feit dat het geen luxeleven is, maar voor lief moest nemen. De werkelijkheid was namelijk dat we weliswaar regelmatig uit eten gingen en ik mooie en leuke kleding kocht, maar tegelijkertijd was er geen geld om de keuken op te knappen en zat de badkamer onder de schimmel. Laat staan dat ik ooit op eigen kracht een multidisciplinair centrum kan bouwen!”

Laten we eerlijk over geld praten

“Precies dat is de reden dat ik dit interview niet anoniem doe. Ik wil namelijk eerlijk over geld praten. Het echte verhaal laten zien, in plaats van het mooie plaatje. En dan heb ik het niet over dat ik mijn paard voor € 55.000,- heb verkocht (katsjing!), maar over wat de kosten waren die ik daarvoor gemaakt heb, de uren die ik daarin heb gestoken en wat er dan van dat bedrag nog overblijft. € 100.000,- omzet draaien met handelspaarden is niet per definitie moeilijk, maar het gaat erom wat je daadwerkelijk overhoudt. Ik geloof dat als we hier eerlijk over praten, dat dan ook de hippische sector verandert.”

Mijn lessen delen met anderen

“Wat is het afgelopen jaar geleerd hebt wil ik ook andere leren. Daarom heb ik een event georganiseerd: “Katsjing”. Je weet wel dat geluid van de kassa!

Hierin wil ik de volgende lessen met hippische ondernemers delen:

1. Er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden die je nu misschien nog niet ziet.

2. Je kunt heel veel leren van ondernemers die niet met paarden werken.

3. Het is tijd om onszelf meer op waarde te gaan schatten!

Het is een wake up call voor hippische ondernemers dat het anders kan en anders mag. En dit alles om ervoor te zorgen dat de hippische sector blijft bestaan, ondernemers zichzelf op waarde gaan schatten én hier ook voor betaald worden.”

Geschreven door Susanne Blijleven-Bos. Eigenaresse van Paard en Winst (www.paardenwinst.nl), hippisch ondernemer en hobbyfokker. “Doordat ik de cijfers van veel hippische ondernemers zie, weet ik dat er veel verborgen armoede is bij de ondernemers. Er moeten hogere tarieven komen, zodat ondernemers iets kunnen opbouwen (denk hierbij bijvoorbeeld aan pensioen of investeringen op het gebied van paardenwelzijn). Het gaat mij er niet om dat de ondernemer rijk wordt, maar wel dat de ondernemer een normaal (boven minimumloon) salaris ontvangt inclusief pensioenopbouw. Vandaar deze maandelijkse blog om hier meer inzicht in te geven!”

PS Wil jij hieraan meewerken? Neem dan even contact met me op.