Afbeelding
KVG fotografie

Blog Susanne Blijleven-Bos van Paard en winst: “Iedere hippische ondernemer zou een eerlijke prijs naar eerlijke waarde moeten vragen”

Achtergrond Hippisch ondernemen

In deze blog spreek ik een ZZP’er in de hippische sector die haar geld verdient met een vernieuwend concept, namelijk: hartslagmetingen. Daarnaast verhuurt ze zich als boekhouder/VA voor hippische ondernemers.

Advertisement

Kerngegevens

Provincie: Limburg

Omzet 2021: € 13.738 (waarvan € 7.607 administratief en € 6.131 overige omzet)
Resultaat 2021: € 9.934
Gemiddelde werkweek (uren): 10
Uurloon: € 19,10
Pensioenopbouw: nee
Arbeidsongeschiktheidsverzekering: nee

Pas per 1 oktober volledig zelfstandig

“In 2021 ben ik per 1 oktober volledig zelfstandig geworden, waarvan ik 8 uur in de week bij een vaste opdrachtgever op kantoor werkte en 2 uur de planning voor een behandelaar. Daarnaast had ik wisselende uren voor de hartslagmetingen, clinics en lezingen. Gemiddeld zal ik de laatste 3 maanden van het jaar 32 uur gewerkt hebben per week en de eerste 3 kwartalen gemiddeld 2 uur per week (wisselend). Zo kom ik op een gemiddelde werkweek van 10 uur over heel 2021.”

Een unieke onderneming

“Ik doe hartslagmetingen bij paarden en geef naar aanleiding van de meetbare data trainingsadvies. Dit is een dienst die je niet dagelijks voorbij hoort komen, maar wat enorm waardevol is in de praktijk. Door middel van mijn diensten (en dus ook onderneming) kan er veel gerichter worden getraind, paarden met gezondheidsproblemen worden gemonitord en er kan bewuster worden gerevalideerd. Dit alles zorgt ervoor dat het paardenwelzijn verbetert.”

Het liefste ben ik met paarden bezig

“Het liefste ben ik rondom de paarden te vinden. Ik krijg enorm veel energie van het helpen van paardeneigenaren en vervolgens de vooruitgang te zien bij het paard. Daarnaast heb ik één eigen paard, die in pension staat. In eerste instantie stond ik in volpension, maar momenteel doe ik heel veel zelf.”

Meer geld zou mijn onderneming nog beter maken

“Met meer geld zou ik kunnen investeren in mijn onderneming voor een nog betere dienstverlening. Ik zou bijvoorbeeld ook graag iemand willen inhuren die mij met randzaken kan helpen, zoals de planning of een stukje klantenservice. Daarnaast zou ik heel graag eigen software willen ontwikkelen, waardoor ik nog meer ruiters kan helpen.”

Tariefverhoging is noodzakelijk in de hippische sector

“Momenteel heb ik mijn tarief met 20 euro verhoogd, omdat ik gewoon te weinig uurloon eraan overhield. Je merkt dan wel meteen dat klanten wegblijven. Ze zeggen vaak dat paardrijden een dure sport is en daar ben ik het volledig mee eens, maar mensen realiseren zich niet altijd wat er allemaal mee gepaard gaat. Hiermee bedoel ik: de financiële wereld van een hippische ondernemer.”

Op zoek naar financiële vrijheid

“Ik zou graag meer financiële vrijheid willen hebben en niet elke maand hopen dat ik voldoende binnenhaal om alle lasten te betalen. Dit betekent voornamelijk een hoger uurtarief, want ondanks dat ik veel uren maak, zie ik dat niet altijd financieel terug.”

Lastige uitdagingen

“De vraag creëren voor mijn aanbod. Omdat ik een dienst heb wat vrij uniek is, is er soms weinig vraag naar tot dat men ziet of hoort wat de meerwaarde is. Mond-tot-mond reclame is voor mij enorm waardevol, maar daar moet je soms ook geluk mee hebben. Mijn andere grote uitdaging is toch wel mijn omzetdoelen halen die ik voor mezelf maandelijks heb gesteld.”

Echt ondernemen in plaats van hobby ondernemen

“Momenteel zie ik prijsverhogingen bij een aantal hippische ondernemers, maar er zijn ook een aantal die ik spreek en aangeven: ik doe het maar voor de hobby, dus ik hoef niet veel ermee te verdienen. Ik vind dat persoonlijk heel raar, want ook al doe jij het ‘erbij’, verdien jij ook een eerlijke prijs!”

Het wordt tijd dat de sector gaat professionaliseren

“Het liefste zie ik dat de paardensector gaat professionaliseren. Veel ondernemers zijn gestart vanuit een passie voor de paarden, maar dat neemt niet weg dat je daar geen geld mee kan/mag verdienen. Het zou heel mooi zijn als elke hippische ondernemer een eerlijke prijs gaat vragen voor zijn diensten en/of producten. Naar eerlijke waarde. Daarnaast zou het heel mooi zijn als we krachten zouden bundelen, om sterker te worden samen met elkaar. Een hulpmiddel wat ik hier zelf voor gebruik is het maken van een jaarlijks winstplan. Zo ben ik donderdag 15 december aanwezig bij het event ‘Businessplan Brainstorm’ om mijn plan voor 2023 helder te krijgen.”