Afbeelding
KVG fotografie

Blog Susanne Blijleven-Bos: “Spannend om de juiste tarieven te vragen. Wat als mensen weglopen?”

Achtergrond Hippisch ondernemen

Susanne Blijleven-Bos  is eigenaar van Paard en Winst, waarin zij ondernemers in de paardenbranche helpt om inzicht te krijgen in hun financiële situatie om vervolgens te kijken op welke manier zij hun winst kunnen verhogen. Voor De Hoefslag schrijft ze blogs over situaties die ze in de praktijk tegenkomt.

Advertisement

Kerngegevens

In deze blog spreek ik een onderneemster die geen pensionstal heeft, maar zich enkel bezighoudt met paarden trainen en lesgeven.

Provincie: Noord-Holland
Omzet 2021: € 35.200,-
Resultaat 2021: € 24.100,-
Gemiddelde werkweek: 52 uur
Uurloon: € 8,91
Pensioenopbouw: nee
Arbeidsongeschiktheidsverzekering: ja

ZZP’er zonder eigen locatie

“Als ZZP’er train ik paarden, onder andere voor IBOP en geef ik daarnaast les. Dit doe ik voor de vereniging, maar ook bij klanten thuis. Daarnaast heb ik twee paarden;, een vierjarige en een jaarling. Dankzij de vaste baan van mijn vriend hebben we samen een koopwoning. Ook ben ik in het bezit van een trailer en een auto. Mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering heb ik geregeld via SharePeople. Het is geen luxe, maar ook zeker geen armoede.”

Eigen locatie is niet mogelijk

“Helaas verdien ik te weinig waardoor ik niets kan opbouwen. Het allerliefste zou ik paarden trainen op mijn eigen locatie, maar ik weet dat dit met mijn huidige cijfers nooit gaat lukken. Meer paarden trainen is lichamelijk niet mogelijk en meer lesgeven lukt niet qua tijd.”

Studieschuld 

“Na mijn MBO-opleiding in paardensport ben ik een HBO-opleiding gaan doen. Na 1,5 jaar kreeg ik de mogelijkheid om een baan in de paarden aan te nemen. Dit deed ik direct! Echter heb ik daardoor wel een studieschuld opgebouwd. Met hetgeen wat ik nu verdien kan ik deze niet versneld aflossen.”

Betere voorlichting voor studenten

“Ik zou het ontzettend fijn vinden als er betere voorlichting komt voor jonge ondernemers. Dit begint al op de scholen. Zowel in loondienst als voor jezelf is het keihard werken voor weinig geld. Zo komt het regelmatig voor dat je voor 40 uur betaald krijgt, maar weken van minstens 52 uur maakt. Ik zou willen dat ik hier op school over was geïnformeerd.”

Meer openheid

“Over financiën wordt ook te weinig onderling gesproken. Ik zou graag zien dat ondernemers elkaar veel meer helpen en veel meer met elkaar het gesprek aangaan. Samen kunnen we immers de arbeidsomstandigheden verbeteren.”

Tarieven lopen scheef 

“Trainen is veel intensiever lichamelijk en kost veel meer tijd dan lesgeven. Toch is omgerekend het uurtarief voor trainen de helft minder dan voor lesgeven. Ook vind ik het heel spannend om de juiste tarieven te vragen, want wat nu als er klanten weglopen?”

Toekomst

“Als er niets verandert vrees ik dat veel hippische ondernemers er binnen nu en tien jaar ermee stoppen. Mede dankzij de stijgende kosten en slechte marges is het op deze manier niet vol te houden. Daarom wil ik scholieren ook goed voorlichten, zodat ze weten waar ze voor kiezen.”


Geschreven door Susanne Blijleven-Bos. Eigenaresse van Paard en Winst (www.paardenwinst.nl), hippisch ondernemer en hobbyfokker. Doordat ik de cijfers van veel hippische ondernemers zie, weet ik dat er veel verborgen armoede is bij de ondernemers. Er moeten hogere tarieven komen, zodat ondernemers iets kunnen opbouwen (denk hierbij bijvoorbeeld aan pensioen of investeringen op het gebied van paardenwelzijn). Het gaat mij er niet om dat de ondernemer rijk wordt, maar wel dat de ondernemer een normaal (boven het minimum) salaris ontvangt, inclusief pensioenopbouw. Met deze maandelijkse blog hoop ik daar wat meer inzicht in te geven.

PS Wil jij hieraan meewerken? Neem dan even contact met me op.