Afbeelding
KVG fotografie

Blog Susanne Blijleven-Bos van Paard en winst: “Nette tarieven, maar per uur minder dan minimumloon”

Algemeen Hippisch ondernemen

Susanne Blijleven-Bos  is eigenaar van Paard en Winst, waarin zij ondernemers in de paardenbranche helpt om inzicht te krijgen in hun financiële situatie om vervolgens te kijken op welke manier zij hun winst kunnen verhogen. Voor De Hoefslag schrijft ze blogs over situaties die ze in de praktijk tegenkomt.

Advertisement

Kerngegevens

In deze blog spreek ik een onderneemster die geen pensionstal heeft, maar zich enkel bezighoudt met paarden trainen en lesgeven.

Provincie: Noord-Holland
Omzet 2021: € 16.500,-
Resultaat 2021: € 11.000,-
Gemiddelde werkweek: 32 uur
Uurloon: € 6,61
Pensioenopbouw: nee
Arbeidsongeschiktheidsverzekering: nee

Geen pensionstal

Dit keer een onderneemster zonder pensionstal. Trainingspaarden plaatst zij op een pensionstal en voor het lesgeven rijdt zij veelal naar mensen toe. Wat mij persoonlijk opvalt is dat ze een hele nette werkweek heeft met 32 uur, maar tegelijkertijd maar € 6,61 per uur verdient. Dit is minder dan het minimumloon!

Daarom vroeg ik meteen naar wat zij dan eigenlijk rekent? De prijzen die ze vraagt zijn heel normaal. Namelijk €40,- voor een les van drie kwartier en €550,- (per maand) voor het trainen van een paard (zonder stalling).

Veel geïnvesteerd in opleiding

“Ruim € 12.000,- heb ik geïnvesteerd in opleidingen. Zowel aan Equine (paardengedragsdeskundige) als aan de Takt Academy. Dit maakt mij uniek als instructeur en trainer. Ik vind het heel belangrijk dat klanten leren om echt naar hun paard te kijken.”

Paard staat bovenaan

“Wat mij opvalt is dat veel mensen het niet willen weten wanneer hun paard stuk is. Ik begrijp heel goed dat je liever op je paard rijdt, zo heb ik zelf ook twee paarden op pension staan waar ik momenteel niet op kan rijden. Daarnaast gaan bezuinigingen regelmatig over de rug van het paard. Ik vind dat klanten het belang van hun paard op één moeten zetten en ik loop hier regelmatig tegenaan.”

Toe aan vakantie

“Als ik meer geld zou verdienen dan zou ik eindelijk een keertje op vakantie kunnen. Momenteel komt er geen geld binnen als ik ziek ben of op vakantie wil. Dat maakt dat ik nooit een weekje vrij kan nemen. Ik heb immers ook mijn vaste lasten, zoals boodschappen, huur en mijn eigen paarden.”

De sprong gewaagd

“Sinds vorig jaar werk ik fulltime voor mezelf. Het is echt geweldig dat ik continu met de paarden bezig kan zijn, maar financieel gezien is het ook echt heel spannend. Zo heb ik vorig jaar mijn prijs voor het lessen verhoogd van €35,- naar €40,- en hierbij merkte ik dat er toch wat klanten zijn afgehaakt en/of minder vaak zijn gaan lessen.”

Kwaliteit mag beloond worden

“Ik vind dat kwaliteit beloond mag worden. Bij mij staat het paard altijd op één en denk ik altijd in het belang van het paard. Ik blijf mij ontwikkelen in opleidingen en vind dat daar ook het prijskaartje naar mag zijn. Uiteraard zijn er altijd jonge meiden en/of mensen in opleiding goedkoper en dat is okay. Dit zorgt ervoor dat de paardenwereld betaalbaar blijft. Desalniettemin vind ik wel dat je mag betalen voor kwaliteit. Ik ben ervan overtuigd dat je met goede lessen je paarden heel houdt en hierdoor het plezier met elkaar verhoogt. Daarom vind ik het heel normaal dat aan hogere kwaliteit een hoger prijskaartje hangt.”

Geschreven door Susanne Blijleven-Bos. Eigenaresse van Paard en Winst (www.paardenwinst.nl), hippisch ondernemer en hobbyfokker. Doordat ik de cijfers van veel hippische ondernemers zie, weet ik dat er veel verborgen armoede is bij de ondernemers. Er moeten hogere tarieven komen, zodat ondernemers iets kunnen opbouwen (denk hierbij bijvoorbeeld aan pensioen of investeringen op het gebied van paardenwelzijn). Het gaat mij er niet om dat de ondernemer rijk wordt, maar wel dat de ondernemer een normaal (boven minimumloon) salaris ontvangt inclusief pensioenopbouw. Vandaar deze maandelijkse blog om hier meer inzicht in te geven!

PS Wil jij hieraan meewerken? Neem dan even contact met me op.