Afbeelding

Casus Martine du Floo | In leven door homeopathie *VIDEO*

Verzorging

Martine du Floo is bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, sportmasseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Zij deelt haar kennis graag met De Hoefslag volgers. Dit keer vertelt ze over een paard dat dankzij homeopathie in leven bleef.

Advertisement

Stoppen door

Martine: "Reza staat bij Bernadette en Anja in Friesland. Ze leefde tot maart 2021 in haar ‘eigen’ kudde met een IJslander van 19 jaar en een KWPN merrie van 17 jaar. In korte tijd hebben Bernadette en Anja deze twee maatjes moeten laten inslapen. Dat zorgde voor heel veel verdriet bij de eigenaren en Reza. Na het verliezen van haar tweede maatje sloegen de stoppen bij Reza door ondanks dat Bernadette en Anja haar fysiek afscheid hebben laten nemen. Ze heeft 15 uur lopen brullen en in paniek gegaloppeerd. Daardoor heeft ze letterlijk haar hoeven kapot gelopen en ontstond het beeld van een mechanische hoefbevangenheid."

Gezelschap

"Na deze paniek periode werd een maatje voor Reza gevonden die haar gezelschap kwam houden. Bernadette en Anja wilden onderzoeken of dit een goed alternatief voor haar was. In eerste instantie hielp het haar in haar verwerking maar later bleek dat het paard dat bij haar kwam heel afgesloten was en ook veel had meegemaakt. Reza was niet ‘klaar’ met haar eigen verwerking en sloot zich nog meer af."

Niet meer overeind

"Reza is een heel sensitief paard, voelt alles aan en zuigt ook alles op. Ze is een ‘leermeester’ en helpt veel mensen en dieren met het verwerken van pijn en verdriet aldus de eigenaren. Naast de hulpvraag met betrekking tot de hoofdklacht is het type paard belangrijk om te komen tot een homeopathisch advies. Doordat het ‘nieuwe’ vriendje zo afgesloten was werkte dit niet positief op Reza. In eerste instantie hadden de eigenaren dit niet in de gaten. Mentaal sloot ze zich nog meer af; het lopen ging heel slecht en ze vertoonde vreemde neurologische verschijnselen. Ze kwam haar loopstal niet meer uit, stond alleen maar in de hoek en ging op een gegeven moment liggen en kwam bijna niet meer overeind. De eigenaren waren dag en nacht met haar bezig."

Ondersteuning homeopathie

"In die periode werd mij gevraagd om Reza met homeopathie te ondersteunen in haar verwerkingsproces. Na een uitgebreid consult heb ik middelen kunnen adviseren die Reza zouden kunnen helpen mentaal en fysiek in balans te brengen. Het bijzondere bij dieren is dat ze regelmatig zelf de reactie op een homeopathische ondersteuning aangeven. Maar ook of ze het nog nodig hebben. Bernadette en Anja zijn zelf ook heel alert op zaken die ‘anders’ zijn en hebben regelmatig met mij contact gehad om uit te zoeken of het middel wat deed. Dus de mentale en fysieke ‘veranderingen’ met mij besproken om uit te zoeken wat de volgende stappen zouden kunnen zijn."

Inslapen

"De dierenarts gaf aan dat wellicht inslapen de enige optie was. In overleg met de dierenarts hebben ze een bloedonderzoek laten doen. De uitslagen waren als die van een jong paard. Alleen de test op PPID was wat aan de hoge kant, maar nog net binnen de grens van het toelaatbare. De dierenarts stelde medicatie voor, maar de eigenaren wilden dit niet gaan inzetten, omdat ze slechte ervaringen hadden met dit medicijn bij de IJslander die ze pas hadden verloren."

Weer alleen

"Ondertussen had de eigenaresse van het gezelschapspaard besloten deze te laten inslapen om bepaalde redenen. Reza kwam dus weer alleen te staan. In principe zijn Bernadette en Anja er geen voorstander van een paard alleen te laten staan, maar omdat ze zelf 24/7 op de locatie zijn wilden ze nu eerst kijken of er iets zou veranderen bij Reza nu ook de homeopathie was ingezet. Na het inzetten van de homeopathie werd Reza rustiger en begon ze uit haar schulp te komen. Ze knapte weer op en begon zelf weer uit haar stal te komen."

Keuze dramatisch

"Omdat de eigenaren niet zeker waren of ze helemaal pijnvrij was en dit een fijn leven voor Reza was vroegen ze zich toch af of ze misschien moesten kiezen voor inslapen. De keuze was dramatisch en gaf veel verdriet maar ze wilden echt alleen het beste voor Reza. De dierenarts kwam echter niet in de buurt bij Reza. Ze was ineens haar eigen zachte zelf niet meer. Steigeren, trappen enzovoorts. En uiteindelijk werd besloten het toch maar niet te doen."

Vooruit

"Vanaf dat moment is Reza geweldig vooruit gegaan. Ze slaapt in de nacht gewoon weer buiten, zoals altijd. En staat weer in de wereld. Ze heeft weer interesse voor de paarden in aangrenzende weide en is weer in contact met haar omgeving. Ze loopt weer beter en galoppeert soms zelfs. Ze heeft nog wel een lage onderhoudsdosering pijnbestrijding en de homeopathische middelen worden in overleg ook ingezet."

Reza juni 2021

Reza augustus 2021