Afbeelding

Blog Martine du Floo | Ruiterfit voor iedereen

Achtergrond

Martine du Floo is bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, sportmasseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Zij deelt haar kennis graag met De Hoefslag volgers. Dit keer vertelt ze over ruiterfit en geeft een aantal oefeningen.

Advertisement

Net zo fit als je paard

Of je nu recreatief of (semi) professioneel de paardensport beoefent; zorg dat je zelf net zo fit bent als je paard. Toen ik net de paardensport ging beoefenen verbaasde ik me over het feit dat alle aandacht op het gebied van voeding, beweging en training naar het paard ging. En ruiters/amazones eigenlijk weinig tijd overhielden om hun eigen voeding en conditie aandacht te geven. Gelukkig is daar nu meer aandacht voor. Met de materialen die je voor je paardenvriend gebruikt kan ik een leuk programma voor je in elkaar zetten. Zoals bijvoorbeeld springmateriaal.

Programma’s voor ruiters

Als bewegingsspecialist maak ik regelmatig programma’s voor ruiters. Dat kan in een sportcentrum in de buurt maar ook met het (spring) materiaal dat je gebruikt voor de training met je paard. Toen ik op een Horse event wat workshops verzorgde waren de deelnemers razend enthousiast. Een wandelingetje outdoor is heel gezond en als je paard daarvoor geschikt is kan je deze natuurlijk meenemen. Als je dat kunt afwisselen of aanvullen met wat oefeningen heb je daar alleen maar profijt van. En je paard ook. Als jij lekker soepel bent is dat ook op het zadel prettig voor jezelf en voor je paard. Zodat jullie samen leuke momenten hebben en prestaties kunnen leveren. Houding, balans, coördinatie, conditie gepaste krachttraining en snelheid zijn onderdelen die uitermate belangrijk zijn voor jou en je paard. En zo kan je nog meer plezier beleven aan je favoriete sport. 

Zweedse amazone

In de tijd dat ik op landgoed Balkenschoten mijn paarden had werkte Emelie Ängus bij een bekende amazone die daar haar paarden had. Ze vroeg me een trainingsprogramma voor haar op te stellen. Ze deed zelf ook een opleiding op een Zweeds Sportinstituut en kwam met een aantal componenten waarvan ze wist dat ze het leuk zou vinden en ook daardoor het programma zou kunnen blijven uitvoeren. De componenten had ik ook verwerkt in het schema samen met haar wensen. Emelie: “Martine maakte voor mij als amazone een trainingsprogramma op maat. Ik wilde me graag samen met mijn paard voorbereiden en fit maken ten behoeve van mijn favoriete sport. Ze stelde een trainingsschema samen waarin mijn wensen en haar advies waren meegenomen. Dit om een goede mix te krijgen van oefeningen, coördinatie, balans, kracht en reactievermogen die ook nog leuk zijn en gericht om mijn doel te bereiken.”


In dit programma waren de volgende componenten opgenomen: 

Bootcamp en interval training outdoor in een inspirerende omgeving. Cardiovasculaire conditie en krachtoefeningen waren hierin verwerkt.
Een inline skate workout, die goed werkt om balans en reactievermogen te trainen. Eenmaal onder de knie werd meer aandacht geschonken aan de conditie, techniek en explosief trainen.
Voor en tijdens de training werd geëvalueerd of de componenten een positieve bijdrage kon leveren aan de wensen.
Het programma duurde 10 weken.

“Het programma dat ze speciaal voor mij had samengesteld hielp me om me fit en in goede harmonie te voelen met mijn paard”, aldus Emelie.

Oefening

Een oefening die kan bijdragen de core sterker te maken is planking. Je core heb je nodig om onafhankelijk en in balans je paard te volgen in zijn bewegingen en je hulpen te geven. Planking is een bekende oefening en kan in verschillende uitgangshoudingen uitgevoerd worden. Dit is de meest bekende en kan op verschillende niveaus worden uitgevoerd.


Advies: als je net begint of een poos deze oefening niet hebt gedaan begin dan met de eenvoudigste uitgangshouding en probeer die zo lang mogelijk uit te houden. Start met 45seconden en voer dat op. Als dat gemakkelijk gaat kies dan voor een zwaardere uitgangshouding en voer dat op dezelfde manier op. Drie keer in de week met een dag rust ertussen is prima.

Rust is vooruitgang

Kies twee keer in de week voor een gepast kracht programma met een of twee dagen rust daar tussen. Bij spierpijn even wachten met het opnieuw trainen van die spiergroep. Rust is vooruitgang. Dan twee keer per week een (cardio) programma. 30-45 minuten.

Ook geïnteresseerd in een ruiterfit programma op maat? kijk dan eens op www.blijf-bewegen-blijf-fit.nl

Afbeelding
Afbeelding