Afbeelding

Blog Martine du Floo | Massage voor paarden (deel 2)

Verzorging Martine du Floo

Martine du Floo is bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, sportmasseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Zij deelt haar kennis graag met De Hoefslag volgers. Dit keer vertelt ze over massage voor paarden (deel 2). 

Advertisement

Overbelasting van een spier

“Een spier reageert op een trauma door te verstrakken. Ontspanning en verlengen is dan niet meer mogelijk en de spier kan zijn functie niet naar behoren uitvoeren. Afvalstoffen (melkzuur) kunnen dan ook niet meer weg. Andere spieren gaan de functie van deze niet goed werkende spier compenseren. Zo ontstaat overbelasting van deze spieren en kan het spierprobleem zich verspreiden. Door middel van massage kunnen de gevoeligheden opgemerkt worden die een paard aangeeft als spieren in het lichaam niet helemaal goed zitten. Zo kun je grotere problemen voorkomen.”

Exterieur

“Voordat een massage wordt uitgevoerd, is het van belang te kijken naar het exterieur en ras specifieke kenmerken van het paard. Daarnaast hebben verkeerde been- en hoefstanden invloed op de spieren. De banden kunnen door de stand van de benen of hoeven het lichaam niet voldoende stabiliseren. Spieren en pezen compenseren het probleem en raken hierdoor overbelast. Bij ongelijke hoeven kan het paard problemen in de schouder gaan ontwikkelen.”

Huisvesting

“In de natuur en bij het natuurlijk houden van paarden kunnen de dieren lopen, rusten, eten en kunnen ze vrij op elkaar reageren. Ze zijn goed ‘opgewarmd’ en kunnen snel reageren op dingen in de omgeving. Groepshuisvesting is echter niet altijd mogelijk en dan kan een massage voordat of nadat het paard aan het werk gaat uitkomst bieden. Een uitgebreide poetsbeurt laat meestal ook zien waar de problemen en de ‘lekkere’ plekjes zitten.”

Natuurlijke scheefheid

“Omdat paarden van origine ‘lopende eters’ zijn, zijn ze van nature horizontaal scheef en lopen ze met twee derde van het gewicht op de voorhand. Als ruiters het paard gaan belasten, krijgt deze nog meer gewicht op de voorhand. Een juiste training kan paarden weer meer oprichten. Het gehele skala van de dressuur is gericht op het meer dragen van de achterhand van het paard. Het doel hiervan is dat het gewicht van de ruiter beter wordt verdeeld en spieren, banden, pezen en botten gelijkmatiger worden belast. Verzamelen wordt dan ook gemakkelijker. Maar een paard is niet alleen horizontaal scheef, ook lateraal. Net als mensen hebben paarden een voorkeurskant. Ze zijn links of rechts gebogen. In de natuur is dit geen probleem, maar als we het paard gaan belasten, kan ook dit resulteren in slijtage en spierproblemen aan de meest belaste kant van het lichaam. Tijdens de dressuurtraining is het belangrijk om aandacht te besteden aan het rechtrichten van je paard. Masseren kan ervoor zorgen dat het paard zijn zwakkere kant gemakkelijker kan gaan belasten.”

Onnatuurlijke scheefheid

“Met onnatuurlijke scheefheid wordt de symmetrie in gewrichten/wervels bedoeld. Bijvoorbeeld een scheve atlas (eerste halswervel), een scheve schouder, een scheef bekken of wervels die niet netjes in een lijn liggen. Onnatuurlijke scheefheid heeft bijna altijd een externe oorzaak. Het paard is bijvoorbeeld gevallen, uitgegleden of heeft vastgelegen in de box. Ook deze scheefheid wordt gecompenseerd in de spieren. Helaas kan asymmetrie in de gewrichten/wervels niet weggemasseerd worden, wel kan de schade beperkt worden en kan samengewerkt worden met een specialist. Een gemasseerd paard is gemakkelijker te behandelen en na het manipuleren verloopt het herstel sneller. Indien een therapeutisch traject is ingezet is het belangrijk te communiceren met de therapeut alvorens te masseren. Volgende keer bot en kraakbeenweefsel en wat doet massage.”

Over Martine

Martine du Floo is bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, sportmasseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Haar expertise is holistisch, verbindend en ze zet haar kennis in om zowel mens als dier in een goede balans te krijgen. www.martinedufloo.nl

Foto door Deborah Blom