Afbeelding

Blog Martine du Floo | Massage voor paarden (deel 1)

Verzorging Martine du Floo

Martine du Floo is bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, sportmasseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Zij deelt haar kennis graag met De Hoefslag volgers. Dit keer vertelt ze over massage voor paarden (deel 1).

Advertisement

60% spieren

“Als je paard een blessure heeft of je voelt dat er iets niet helemaal oké is dan bel je natuurlijk de dierenarts of fysiotherapeut. Uiteraard is het bij blessures belangrijk deze specialisten in te schakelen. Alleen kunnen onvolkomenheden wellicht al eerder opgemerkt worden waardoor je een lang hersteltraject kunt vermijden. Ongeveer zestig procent van het lichaamsgewicht van paarden bestaat uit spieren. Het functioneren van deze spieren is van cruciaal belang.” 

Spierbelasting

“Elke discipline in de paardensport heeft zijn eigen spierbelasting. Zo moeten dressuurpaarden verzamelen en uiteindelijk in de oprichting lopen. Springpaarden hebben een zwaardere bil-bespiering, belangrijk voor de afzet voor de sprong, maar ook de voorbenen worden zwaar belast door het neerkomen na de sprong. De juiste training voor een specifieke discipline en uiteraard aanleg is van belang. Maar regelmatig een onderhoudsmassage kan helpen afvalstoffen goed af te voeren en (aankomende) blessures en gevoeligheden eerder op te merken, zodat eerder een specialist kan worden ingeschakeld.”

Gunstig effect

“Een massage kan een gunstig effect hebben, voor of na inspanning, maar ook als onderhoudsmassage in een periode dat paarden minder in beweging komen, bijvoorbeeld tijdens de winter, of als er een blessure is. Massage spant de spieren aan en zorgt voor doorbloeding. Daarbij komen er zogenaamd ‘geluksstofjes’ vrij, genaamd endorfines. Als paarden elkaar groomen merk je dat ze perfect weten waar gegroomd moet worden. Maar het is niet altijd mogelijk paarden bij elkaar in een outdoor situatie te houden. Dus dan kan een massage uitkomst bieden.”

Rekprogramma

“Een aansluitend rekprogramma zorgt ervoor dat de spieren de normale lengte krijgen. En de doorbloeding verbetert zodat het basis-metabolisme geactiveerd wordt. In een ‘natuurlijke’ habitat van een kudde is kunnen paarden wegsprinten en is een warming up c.q. rekprogramma niet nodig. Want een paard in een kudde is als vluchtdier gewend snel te reageren op situaties zonder daar blessures door te krijgen.”

Groomen zorgt voor endorfines

“Sportpaarden worden veelal op stal gehouden en dan is het mijns inziens van belang wel aandacht te besteden aan een preventieve massage, warming up vóór en een rekprogramma na een intensieve training. Rek echter wel nadat de spieren eerst even zijn opgewarmd.”.

Rood en wit spierweefsel

“Paarden hebben net als mensen rood en wit spierweefsel, ofwel slow twitch (rood) en fast twitch (wit). Afhankelijk van de bloedlijn heeft het paard meer rood of wit spierweefsel. En bepaald het talent voor een specifieke discipline. Rood spierweefsel is langgerekt, goed doorbloed en meer actief gedurende langdurige gelijkmatige belasting, waarbij de hartslag op een niveau is dat het dier niet buiten adem raakt. Wit spierweefsel is korter en minder doorbloed en meer actief gedurende korte snelle krachtsinspanningen, waarbij een hoge hartslag wordt gevraagd. Dit spierweefsel is gevoeliger voor blessures.”

In deel 2: spierproblemen, exterieur, huisvesting en scheefheid

Over Martine

Martine du Floo is bewegingsspecialist en homeopaat voor mens en dier, sportmasseur voor mens en paard en craniosacraal therapeut voor paarden. Haar expertise is holistisch, verbindend en ze zet haar kennis in om zowel mens als dier in een goede balans te krijgen. www.martinedufloo.nl


Afbeelding
Afbeelding