Afbeelding
Foto: Istockhpoto.com

Marieke Toonders over de wolf in Nederland: “Schadevergoeding en subsidies voor preventie regelen”

Verzorging Wolvenleed

Sinds 2015 is de wolf terug in Nederland. Steeds vaker worden meldingen gedaan van aanvallen op schapen of wilde hoefdieren. De vraag is hoe we de toekomst van de wolf in ons land zien. Is het mogelijk om onze paarden op een veilige manier te blijven houden of moeten we een keuze maken tussen de wolf en onze landbouwhuisdieren? Wij vroegen het vijf betrokkenen. In dit artikel vertelt Marieke Toonders haar visie.

Advertisement

Tekst: Yvonne Buis-Franken

Zorgen

Marieke Toonders is voorzitter van de vakgroep paardenhouderij van LTO Nederland. Bij hun achterban leeft de komst van de wolf flink. “Regelmatig word ik hierop aangesproken, onze leden maken zich zeker zorgen over de opkomst van de wolf. Op dit moment zijn het nog voornamelijk schapen die het slachtoffer worden van de rondtrekkende jonge mannetjes, maar het is natuurlijk wachten totdat het eerste paardenslachtoffer valt.”

Kleine rassen

“In België en Duitsland zijn hier al voorbeelden van. Vooral liefhebbers van de kleinere rassen en fokkers maken zich de grootste zorgen. Je kunt de vraag stellen of de wolf wel past in ons land, persoonlijk vind ik van niet, maar er is natuurlijk ook een grote groep die wel een voorstander is. Die lobby is minstens net zo sterk. Als LTO proberen we, door via diverse kanalen te lobbyen, het voor onze leden zo goed mogelijk geregeld te krijgen. Je hebt op dit moment nog te maken met de juridische context waarin de wolf een beschermde status heeft. Het verdrijven van de wolf uit ons land is dus momenteel helemaal geen optie.”

Schade

“Onze inzet kent daarom twee sporen. Om te beginnen willen we dat de schade die wolven aanrichten zo goed mogelijk wordt afgehandeld. Als er een dier ten prooi valt aan de wolf, welk dier dan ook, moet de schade snel en makkelijk te verhalen zijn en voldoende van omvang zijn.”

“En dan praten we niet alleen over directe schade maar ook indirecte. Denk daarbij aan een merrie die aborteert van de stress, omdat ze is opgejaagd door een wolf. Iets dat overigens niet makkelijk te bewijzen zal zijn.”

Subsidies

“Daarnaast moeten er subsidies komen voor preventie, bijvoorbeeld in de vorm van hekken. Dat zal in bepaalde gebieden noodzakelijk worden om paarden nog veilig te kunnen houden. Direct zetten we daar weer onze kanttekeningen bij, omdat de ‘verhekking’ van het landschap helemaal niet onze voorkeur heeft. Dit heeft namelijk ook een groot effect op de migratie van ander wild.”

Bechermde status opheffen?

“Wij steunen de lobby in Brussel om iets aan die beschermde status van de wolf te doen. Wat ons betreft moeten er mogelijkheden komen om de aantallen wolven beheersbaar te houden, al is het maar regionaal. Op dit moment zijn er in Nederland nog geen gevallen van aanvallen op paarden bekend, maar weten mensen hiervan, meld ons dat dan. Ook dat zal onze zaak sterker maken. Ik denk dat als we teveel wolven in Nederland laten komen, het wachten is op het eerste doodgebeten paard en de totale schade op termijn niet te overzien zal zijn.”

Wie is Marieke Toonders?

Door de combinatie van haar kennis als paardenhouder en advocaat weet Marieke Toonders als geen ander wat de aandachtspunten zijn, maar ook wat juridisch mogelijk is, in de paardenhouderij in Nederland. Zij is de voorzitter van de vakgroep paardenhouderij bij LTO Nederland en daarnaast heeft ze zitting in het bestuur van het KWPN.

Dit artikel is ook verschenen in Hoefslag Magazine en online alleen te lezen door abonnees.