Afbeelding

Stal uitmesten: dagelijks klusje

Verzorging
Advertisement
Het is koud buiten en vooral nu met de vorst is het niet zo prettig als je voor dag en dauw aan de dagelijkse klussen moet beginnen. Paarden hebben elke dag veel verzorging nodig. Een tot drie uur per dag is voor de gemiddelde paardenhouder gebruikelijk. Uitmesten is een van de vele taken die daarbij hoort.

Slecht

Wellicht staat je paard altijd in de wei maar als je paard ook of altijd op stal staat, is het vanzelfsprekend en belangrijk dat deze iedere dag wordt schoongemaakt. Voor de hoeven is het heel slecht om (lang) in de viezigheid te staan. Behalve dat dit voor het paard niet fijn is, kan het diverse aandoeningen veroorzaken.

Keuze

Voor welke methode kies je? Dagelijks uitmesten met een mestvork en kruiwagen is een mogelijkheid maar je kunt ook kiezen voor het zogenaamde oppotsysteem. Hierbij worden de stallen periodiek helemaal leeggehaald (soms machinaal). Hygiënischer is het dagelijks uitmesten. Persoonlijke voorkeur voor wat betreft het werk bepaalt vaak de keuze maar ook het belang van je paard kan de keuze bepalen.

Iedere dag

Haal je paard uit de stal en verwijder de mestballen met de mestvork of schep. Schuif het nog schone stro opzij en verwijder de vieze en natte plekken. Verdeel dan het nog aanwezige  schone stro over de bodem en doe er nog schoon stro bij. Goed verdelen, wachten tot het stof is gezakt en zet dan pas het paard terug. Uit een onderzoek kwam naar voren dat bij vergelijking van het veroorzaken van stof bij zes verschillende soorten strooisel: stro, hennep, vlas, houtkrul, papiersnippers en stro-pallets, hennep en vlas een significant hoger aantal stofdeeltjes te hebben dat doordringt tot in de longen. Dagelijks helemaal leeg maken van de stal is ook een optie. De hoogste ammoniak afgifte werd gemeten bij het elke dag totáál uitmesten.

Oppotsysteem

Bij het oppotsysteem verwijder je elke dag alleen de mestballen en wordt er opgestrooid met schoon stro. Wekelijks (maar soms ook maandelijks) maak je de stal helemaal leeg en krijgt de hele box schoon stro. Je kunt dan ook de bodem nog schoonspuiten en/of ontsmetten. Uit onderzoek bleek dat de minste hoeveelheid stof aanwezig was bij de oppotstal. Bij een twee tot zes weken oude oppotstal bleef bij voldoende opstrooien het ammoniak gehalte in de lucht gelijk.

Kosten

De manier van uitmesten van de stal is ook afhankelijk van de bodembedekking en de ene bodembedekker is niet per definitie beter dan de andere, het is maar net wat voor jou het prettigst en voor je paard het beste is (zijn stalgedrag is hier ook van invloed). Stro, hennep, vlas, houtkrullen etcetera: het zijn bodembedekkers met andere vereisten/hoeveelheid werk qua uitmesten. Ook de kosten kunnen nogal verschillen dus komt er ook een prijs/kwaliteitverhouding bij kijken. Drink- en voerbakken van het paard kunnen ook voedselresten, strooisel of mestballen van het paard bevatten. En een verdwaalde, verdronken muis is geen uitzondering !

Hoefproblemen

Stallen waar fijne houtkrullen, zaagsel of vlas gebruikt worden als bodembedekking komen relatief meer hoefzweren voor. Een vieze stal waarbij de onderkant van de hoef voortdurend in aanraking komt met urine en mest is bijna een garantie op rotstraal. Goed en regelmatig de hoeven uitkrabben is belangrijk, als het vuil lang in de hoeven blijft zitten wordt de kans op rotstraal ook groter. Rotstraal is een aantasting van het hoorn van de stralen. Het begint meestal in de middelste straalgroeve, die is het nauwste en daar zitten de geurklieren, die ontstoken raken en dan ontstaat die vieze brij die erg stinkt.

‘Goed’

Stal uitmesten, een van de minder leuke werkjes die de paardenhouderij inhoudt. Wat is de juiste manier? Het Nederlandse televisieprogramma ‘Boer zoekt vrouw’ is ook populair in Duitsland. In een “Bauer sucht Frau” uitzending (RTL) moet de 52 jarige kandidate Nicole bewijzen dat ze ook van aanpakken weet en goed een paardenbox kan uitmesten. Boer Gerhard (76) moet in het begin nog wel wat aanwijzingen geven maar uiteindelijk heeft Nicole toch een compliment op zak. Bekijk hier (uiteraard met een knipoog)  het fragment hoe boer Gerhard denkt dat het moet.

Stalklimaat

Het goed schoonhouden van de paardenbox blijft, hoe dan ook, essentieel voor een gezond stalklimaat. Het stalklimaat heeft een aanzienlijke impact op het welzijn van je paard. Zeker is in het ieder geval dat je, met deze winterse temperaturen buiten, na het uitmesten wel lekker warm zult hebben gekregen. Bron: Hoefslag/ paardvisie Foto: Remco Veurink
[adrotate group=”18”]