Hoefproblemen

Hoefproblemen

0 1863

De hoeven van een paard kunnen vele problemen met zich meebrengen. Handel adequaat wanneer zich een probleem voordoet, aangezien een paard de gehele dag op zijn hoeven loopt. Wanneer een paard pijn in één van zijn voeten heeft, zal hij deze gaan ontlasten, met alle gevolgen van dien. Sommige problemen zijn te wijten aan een slechte hoefverzorging, maar het kan ook zijn dat het paard van nature een slechte hoornkwaliteit heeft.

Meest voorkomende hoefproblemen

De meeste hoefproblemen kunnen worden voorkomen door het paard van jongs af aan regelmatig te laten controleren en verzorgen door de hoefsmid. Enkele hoefproblemen die veel voorkomen zijn:

 • Rotstraal
  Als bacteriën en schimmels een kans krijgen zich te ontwikkelen in de straalgroeve en/of straalkussen, raakt de straal zijn gladde zachte structuur kwijt kan gaan ontsteken. Dit is erg pijnlijk en brengt een erg onaangename geur met zich mee. Rotstraal kan o.a. ontstaan door een vuile stal en onvoldoende hoefverzorging en beweging, maar ook een nauwe hoefvorm kan problemen geven.
 • Zoolzweer (pododermatitis)
  Een zoolzweer of hoefzweer is een ontsteking die erg pijnlijk kan zijn. Oorzaak kan al een klein steentje zijn dat via de witte lijn naar binnen dringt of een kneuzing van de hoeflederhuid.
 • Brokkelhoeven
  Wanneer de hoeven te droog zijn, kunnen deze vanaf de draagrand gaan afbrokkelen. Ook onvoldoende beweging of het te lang laten zitten van ijzers geeft kleine barsten in de hoeven die kunnen afbrokkelen.
 • Scheur in de hoornwand
  Een scheur in de hoornwand kan ontstaan door onvoldoende hoefverzorging, maar ook door bijvoorbeeld een trauma. Een scheur ontstaat meestal vanaf de draagrand. Scheuren lopen doorgaans verticaal in de richting waarin de hoornpijpjes liggen, welke dan splijten ten opzichte van elkaar waardoor de scheur ontstaat.
 • Losse hoefwand
  Dit gebeurt als de verbinding tussen de hoeflederhuid en de hoornschoen los laat. Een losse wand kan o.a. veroorzaakt worden door hoefbevangenheid of een ontsteking onderin de witte lijn.
 • White line disease
  Hierbij wordt de witte lijn aangetast door een schimmel en/of bacterie en is herkenbaar aan een korrelige witte structuur. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een losse hoefwand.
 • Straalkanker
  Bij straalkanker gaat het niet om ‘kanker’, maar om een ontsteking met overmatige hoorngroei tot gevolg. Deze straalhoorn is zacht, kazig, korrelig en vaak pijnlijk en snel bloedend. Het komt met name voor in de straal, waar ook de naam ‘straalkanker’ vandaan komt. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar aangenomen wordt dat het om een chronische ontsteking van de hoeflederhuid gaat.
 • Nageltred
  Een paard kan met zijn hoef in een scherp voorwerp stappen, waarna het voorwerp de hoef binnendringt. Dit wordt een nageltred genoemd. Als het voorwerp zich nog in de hoef bevindt dan zal het paard meestal meteen kreupel lopen door de drukking die door het voorwerp wordt veroorzaakt.

Meer weten over de anatomie van de hoef, behandeling en verzorging van hoefproblemen? Lees hier het volledige artikel Hoefproblemen op Paardenarts.nl 

Meer over de auteur:
Mark van Manen (paardenarts en auteur bij Paardenarts.nl): ‘Sinds Januari 2010 ben ik dierenarts bij Paardenkliniek Wapenveld. In 2002 ben ik begonnen met de studie Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht; na een algemene opleiding tot allround dierenarts ben ik uiteindelijk afgestudeerd als erkend paardenarts. Tijdens mijn studie heb ik bijna twee jaar onderzoek gedaan naar de invloed van hoofd/halshouding op het ontstaan van blessures aan de halswervelkolom. Naast de algemene geneeskunde en fertiliteitbegeleiding van het paard hebben hoofd-, gebit, hals- en rugproblemen mijn speciale interesse.’

De Hoefslag publiceert wekelijks een actueel artikel van Paardenarts.nl; het onafhankelijke platform voor paardenhouders en paardenartsen waar men (betrouwbare) informatie over paardengezondheid en -welzijn kan vinden. Paardenarts.nl schrijft in samenwerking met paardenartsen en specialisten veterinaire artikelen. Naast de Veterinaire Kennisbank biedt Paardenarts.nl handige tools voor paardenhouders zoals de Paardenarts Locator en de Ent-herinnering. Via een nieuwsbrief en Facebook blijft men op de hoogte van nieuwe en seizoensgerelateerde artikelen.  

Foto: Paardenarts

Reacties