Skelton Nick, GBR
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
07/08/2021
Skelton Nick, GBR Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 07/08/2021 Dirk Caremans

#Tokio | Voormalig goud-winnaar Nick Skelton over nieuwe format: “Het was een ramp”

Springen

De Olympisch goud-winnaar van Rio 2016 Nick Skelton uit kritiek op het nieuwe Olympische format. Hij was aanwezig op de Olympische Spelen om zijn vrouw Laura Kraut te ondersteunen. In een column voor Horse & Hound legt hij uit waarom het format niet werkt.

Advertisement

Format een ramp

Nick geeft aan dat hij de afgelopen week prachtige sport heeft gezien van het hoogste niveau. Ook de faciliteiten voor de paarden waren in Tokio tip top in orde. Echter noemt hij het nieuwe format ‘een ramp’, en vindt hij dat de FEI hiervoor verantwoordelijk is. “Geen enkele van de nare gebeurtenissen zou op de schouders van de ruiters moeten worden gelegd.”

Niet zijn schuld

“Ik weet dat Shane Sweetnam op social media veel kritiek kreeg voor zijn ronde. Het was absoluut niet zijn fout. De enige reden waarom hij in deze positie zat, waren de nieuwe regels. We konden allemaal zien wat er zou gaan gebeuren na de tweede hindernis en het was oncomfortabel om naar te kijken. Maar Shane moest zijn ronde afmaken, anders zou zijn land alle kansen op een medaille hebben verspeeld. Dat zag er niet goed uit op TV.”

“Gelukkig gaat het goedkomen met het paard, maar hij had nooit onder deze druk moeten presteren. Er moet daarom een regel komen over het uitbellen van combinaties in zulke situaties. Misschien zou er een professionele ruiter bij de jury’s in de hokjes moeten zitten om te helpen bij het maken van een dergelijke beslissing.”

Naar Tokio voor 90 seconden

Ook in de individuele kwalificatie gooide het nieuwe format roet in het eten, aldus Nick. “In dit format hadden Big Star en ik in Rio niet eens naar de individuele finale gemogen. Hoeveel combinaties zagen we naar Tokio reizen voor slechts 90 seconden in de ring, omdat ze in de eerste ronde wat ongelukkige fouten hadden? Dat zou niet moeten gebeuren. Ik zou liever teruggaan naar de individuele kwalificatie, gevolgd door twee dagen van teamspringen om daarna weer terug te gaan naar de individuele finale.”

Ruiters hadden gewaarschuwd

Het schrappen van het wegstreepresultaat betekent volgens Nick niets goeds. “Door de onvoorspelbaarheid van de paardensport moet je een wegstreeprecultaat hebben. De ruiters waren op voorhand al sterk in hun mening over het nieuwe format. Het zou niet gaan werken en het paardenwelzijn zou in het gedrang komen. En het gebeurde inderdaad zoals de ruiters voorspeld hadden. Maar de FEI wilde niet luisteren”, sluit hij zijn column af.

Bron: Horse & Hound

Foto: Dirk Caremans Hippofoto.be