Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Wil je meer leren over de geboorte van een veulen? (webinar)

Fokkerij

Het KWPN organiseerde een webinar over de geboorte van een veulen, waarbij er verschillende interessante onderwerpen aan bod kwamen. Zowel beginnende als ervaren fokkers kunnen er wat van opsteken.

Advertisement

Interessante uitspraken

Aan het woord kwamen Esther Hovenga (dierenarts en voortplantingsspecialist), Pleun Broeren (nutritionist van Pavo) en Ralph van Venrooij (Hoofd Fokkerijzaken bij KWPN). We zetten de drie meeste interessante uitspraken van Esther Hovenga op rij.

Biest via de fles

“Om te voorkomen dat veulens te weinig goede biest binnenkrijgen, melken we de merrie vrij snel na de geboorte. We geven dat snel per fles aan het veulen, zoda dit snel opgenomen kan worden. Als het veulen de eerste uren onvoldoende drinkt, kunnen we het veulen de melk voeden via een sonde. Waarom we dit doen? Een veulen wordt geboren zonder antistoffen en binnen 24 uur sluit de darmwand voor de opname van antistoffen. Het is daarom belangrijk dat het veulen de eerste twaalf uur genoeg biest binnen krijgt.”

Controleer de biest

“Er zijn ook merries die onvoldoende kwaliteit biest hebben, doordat het te weinig antistoffen bevat. Daarom controleren wij de kwaliteit van de biest met een refractiemeter. Als de biest van onvoldoende kwaliteit is, geven we het veulen een plasmainfuus zodat het genoeg antistoffen opneemt. Wij hebben zoveel ervaring met biest dat we aan de kleur en samenstelling van de biest kunnen zien hoe de kwaliteit is.”

De natuur regelt het

“In de meeste gevallen verloopt de bevalling goed en doet de natuur zijn werk. Blijf tijdens de bevalling rustig, maar zorg wel dat je erbij bent. Zodra de merrie gaat bevallen, kun je de staart bandageren en de schede schoonmaken om goed te kunnen zien wat er gebeurt. Na het loskomen van de navelstreng kun je de navel van het veulen schoonmaken met navelspray. Tot slot is het belangrijk om de placenta te controleren op de hoornpunten om ernstige gevolgen bij de merrie te voorkomen.”

Terugkijken?

Wilt u het webinar nog graag terugkijken? Leden en niet-leden kunnen het webinar terugkijken op KWPN.tv.

Verwacht u binnenkort een veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registreren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Wilt u alvast genieten van de veulens van andere fokkers of uw eigen veulen(s) showen aan medefokkers? Word dan lid van de speciale Facebook-groep voor KWPN Veulens.