Afbeelding

Tips om paardrijden nog comfortabeler te maken

Algemeen

Of je nu een beginner bent of al jarenlange ervaring hebt als ruiter, paardrijden is niet altijd even comfortabel. Waar het een rustgevende ervaring kan zijn, komt het vast ook wel eens voor dat je rit oncomfortabel of zelfs pijnlijk is. Er zijn een aantal tips die je in gedachten kunt houden om je ritten voortaan aangenamer en comfortabeler te maken. Wij zetten ze hieronder voor je op een rij.

Advertisement

Tips om paardrijden nog comfortabeler te maken

Draag comfortabele rijkleding

De kleding die je draagt speelt een grote rol in hoe aangenaam je rij-ervaring is. Des te belangijker is het daarom om te investeren in comfortabele kleding. Het is in ieder geval een aanrader om een paardrijbroek te dragen. Het is belangrijk dat deze broek tegen een stootje kan, zodat het niet meteen slijt. 

Bij het kiezen van rijkleding is het een goede tip om te kiezen voor strak zittende kleding die wel genoeg bewegingsvrijheid biedt. Het is een aanrader om te kiezen voor een ademend materiaal, omdat dat je veel comfort oplevert tijdens het paardrijden. Je outfit is natuurlijk niet compleet zonder een goede cap. Zorg dat je daarover beschikt, want dat beschermt je hoofd tegen letsel als je een val maakt. De cap is tegenwoordig niet meer weg te denken.

Draag goede laarzen en sokken

Lekker zittende rijlaarzen zijn ook een must als je comfort wilt ervaren tijdens je rit. Je laarzen bepalen voor een groot deel hoe aangenaam het paardrijden is. Hier zijn heel veel varianten in mogelijk. Je kunt ook  alles naar je eigen wens en smaak samenstellen.

Hoewel je er misschien niet meteen aan denkt, spelen ook sokken een rol in het comfort tijdens het paardrijden. Kies naar voorkeur voor sokken met een ademend vermogen. Zulke sokken hebben de eigenschap om vocht en warmte snel af te voeren, waardoor je voeten droog en koel blijven. Wrijving en andere irritaties worden daardoor voorkomen. Je krijgt daarom niet zomaar te maken met blaren of andere kwaaltjes tijdens het paardrijden. Als je goede sokken zoekt voor tijdens het paardrijden, dan maak je met deze Bamigo bamboe sokken een uitstekende keuze. 

Het juiste zadel voor jou en je paard

Een zadel draagt veel toe aan het comfort voor jou als ruiter. Natuurlijk moet het zadel in eerste instantie passend zijn voor je paard, maar het moet ook passen bij jou. Iedereen heeft een andere lichaamsbouw en voorkeuren. De één heeft liever een diepere zit, de ander heeft liever meer vrijheid in het zadel. De dikte, grootte en plaats van de kniewrong kan ook variëren. Mensen met lange benen hebben vaker de voorkeur voor een korte hoge wrong, maar ook aan een langer zweetblad. Er is heel veel mogelijk. Kijk dus goed wat bij je paard past, maar waar jij ook comfortabel in zit.