Het Nederlandse juniorenteam
Het Nederlandse juniorenteam Foto: Michelle Fotografie

De optimale training van een Working Equitation-paard: “De onderdelen versterken elkaar”

Sport WK Working Equitation

Working Equitation (WE) is met haar vier onderdelen, de dressuur, stijltrail, speedtrail en het runderwerk, een van de meest veelzijdige takken van paardensport. Een veelzijdige discipline vereist dan ook een veelzijdige manier van trainen. 

Advertisement

De amazones van het Nederlandse juniorenteam dat in juli aan het WK in het Portugese Ponte de Lima zal deelnemen leggen uit hoe zij hun paarden trainen en wat hierbij belangrijk is. 

“Dressuur blijft de basis”

Het Nederlandse team bestaat uit Carmen Coronel, Ellis Oldenboom en Marlon Somers. Alle drie de amazones hebben al de nodige jaren ervaring in de WE en hebben de kneepjes van het vak inmiddels goed onder controle. Desondanks verschilt hun manier van trainen. Ellis Oldenboom traint haar veertienjarige Eleito do Luar (v. Arauto) zo’n vijf à zes keer per week. “Momenteel trainen Eleito en ik voornamelijk op de ontspanning in de dressuur. De dressuur blijft immers de basis van alle onderdelen in de WE. Daarnaast proberen we in ieder geval één week per maand een stijltrail op te zetten, zodat we aan de afwerking van de verschillende onderdelen kunnen werken”, vertelt ze.

Mentale training

“Eleito en ik maken ook graag een buitenrit. Hoewel we dit voornamelijk voor ons plezier doen, kan het mentaal gezien ook een hele goede oefening zijn. Op buitenrit kom je soms spannende situaties tegen. Hoe beter je weet hoe je je paard hier doorheen kan helpen, hoe meer dit zijn vruchten kan afwerpen op spannende momenten op wedstrijd.”


Ellis Oldenboom en Eleito do Luar - Foto: Michelle Fotografie

Afwerking

Marlon Somers en de vijftienjarige Lippizaner x PRE-ruin Moravita’s Galante (v. Gringo WH) trainen voornamelijk op de dressuur. “We rijden niet alleen veel dressuur omdat dit de basis is van alle WE-onderdelen, maar ook omdat Galante en ik in de reguliere dressuur starten”, legt ze uit. “Ik probeer daarnaast één keer per week een aantal trailhindernissen op te zetten, zodat we aan de afwerking kunnen werken. Dat is voor ons als combinatie belangrijker dan snelheid.”

“De onderdelen versterken elkaar”

“Ik begin mijn trainingen altijd met loswerken en het rijden van veel zijgangen. Vanuit daar werk ik aan onze dressuurmatige basis of neem ik een aantal hindernissen mee. Onderdelen zoals de slalom of drie tonnen vind ik hiervoor het fijnste. Deze helpen Galante om goed te kunnen buigen, wat vervolgens weer een positief effect heeft op onze dressuurmatige basis. De onderdelen in de WE versterken elkaar echt en ik merk dat Galante door de afwisseling goed blijft opletten. Soms schakel ik iets meer tussen de hindernissen en soms iets minder. Zo blijft hij mooi scherp aan mijn hulpen en kan ik onze manier van rijden per parcours of specifiek onderdeel aanpassen.”

Spanning doseren

“We trainen meestal thuis, maar lessen ook eenmaal per week op vreemd terrein. Op nieuwe locaties kan hij soms wat heet worden, maar dat geeft ons juist de mogelijkheid om aan de ontspanning te werken. Vaak krijgt hij van die spanning wat meer power. Als je dat kunt doseren, kan het echt een stukje extra aan zijn gangen geven!”


Marlon Somers en Moravita’s Galante  - Foto: Michelle Fotografie

“Ik wissel graag af”

Ook Carmen Coronel traint haar twaalfjarige Lusitano-ruin Guito do Penedo (v. Trovador Raposa BR) zo’n vijf keer per week. “Aan het begin van de week plan in mijn trainingen in, zodat ik alles goed kan bijhouden. In iedere training verwerk ik dressuuroefeningen. Soms is dat alleen een basistraining van twintig minuten om de spieren op te warmen, maar het kan ook een zware training van 45 tot 60 minuten zijn. Dit wissel ik graag af. Eén keer in de twee weken trainen we op de trail. Ik vind het fijn om per keer specifiek op een of twee onderdelen te oefenen. Zo kan ik daar goed op focussen en alles tot in de puntjes afwerken”, legt ze uit.

Runderwerk

“Helaas kunnen we het runderwerk minder vaak oefenen, omdat aan deze trainingen strenge, maar goede regels verbonden zijn met betrekking tot het welzijn van de runderen. We hebben laatst wel een meerdaagse training gehad waarbij we als team zijnde met de runderen gingen oefenen. Hierbij zijn we erachter gekomen waar onze sterke en minder sterkte punten liggen, wat we vervolgens weer kunnen meenemen in onze aankomende wedstrijd.”


Carmen Coronel en Guito do Penedo - Foto: Michelle Fotografie

Teamtraining

Het team traint tevens één keer per maand gezamenlijk op een vreemde locatie. Hoe zo’n training, onder leiding van hun coach Marco Boavista, eruit ziet, verschilt. “We wisselen af tussen dressuur- en trailtrainingen. Tijdens deze training werken we aan de problemen of moeilijkheden die we de voorgaande maand zijn tegengekomen. Het is ontzettend leerzaam om te horen en te zien tegen welke problemen de andere combinaties aanlopen en hoe zij dit oplossen. Hoewel we deze trainingen heel serieus nemen, is er natuurlijk ook ruimte om plezier te maken en met elkaar te lachen. Dat is ook een groot onderdeel van deze tak van sport. Je vormt met z’n allen een soort grote familie, waarin iedereen welkom is”, sluiten ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Michelle Fotografie 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding