Afbeelding
Foto: Maid of R Pictures

Working Equitation: Wat houdt het in en waarin verschilt het van andere takken van paardensport?

Sport WK Working Equitation

Working Equitation (WE) is een van de meest veelzijdige takken van paardensport. Met haar vier verschillende onderdelen blijft de sport uitdagend voor zowel ruiter als paard. Wat houden de verschillende onderdelen in en waarin verschilt WE van andere takken van paardensport? Het Nederlandse juniorenteam dat in juli aan het WK in het Portugese Ponte de Lima zal deelnemen, legt het uit. 

Advertisement

Relatief onbekend

Alle drie de amazones van het Nederlandse team hebben al de nodige jaren ervaring in de WE. Carmen Coronel kwam in 2015 voor het eerst in aanraking met de sport en is er sindsdien niet meer van weg te slaan. “Ik vind de cultuur en sfeer rondom de WE heel erg verschillen van de reguliere dressuur- en springsport. In Nederland is de WE nog relatief onbekend, waardoor vrijwel iedereen elkaar kent en het altijd leuk is om nieuwe mensen in dat groepje te verwelkomen”, vertelt ze. 

Diverse groep mensen

Marlon Somers kwam vijf jaar geleden via haar instructeur Henri Jacobsen in aanraking met de WE en voegt hieraan toe dat de meerdaagse wedstrijden altijd gezellig zijn en dat iedereen elkaar helpt. “Ik heb het idee dat andere takken van paardensport wat individueler zijn opgezet. In de WE gaat iedereen met elkaar om, van beginner tot master, waardoor je een hele diverse groep van mensen krijgt die elkaar steunt. Het is heel leuk, maar vooral ontzettend leerzaam, om ruiters en amazones van andere niveaus te zien rijden op zo’n meerdaagse wedstrijd.”

“Iedereen kan zich hier thuis voelen”

Ellis Oldenboom is sinds 2016 actief in de WE. “Het mooie aan deze tak van sport is dat het voor zowel ruiter als paard veel afwisseling biedt. Je traint veel op gehoorzaamheid, maar ook op vertrouwen. Veel ruiters en amazones binnen de WE leggen hun prioriteit op plezier hebben, waardoor er altijd een gezellige sfeer heerst. Aangezien velen hiervan, net zoals wij zelf, ook actief zijn in de reguliere dressuur- of springsport, denk ik dat iedereen zich thuis kan voelen in deze tak van sport”, vertelt Ellis. 

Dressuur

Working Equitation bestaat uit vier verschillende onderdelen: de dressuur, de stijltrail, de speedtrail en het runderwerk. Dat dressuur de basis is, geldt ook in de WE. Doordat WE oorspronkelijk uit het zuiden van Europa komt, verschilt de dressuur daarentegen wel van andere disciplines. “De proeven komen redelijk overeen. Zo zitten er in onze junioren-proef bijvoorbeeld vliegende wissels, halve pirouettes en uitgestrekte draf, maar ook hele stappirouettes in plaats van keertwendingen. De travers worden in plaats van op de lange zijde op voltes van tien meter gereden. Het is natuurlijk belangrijk dat je een harmonieus beeld uitstraalt, wat bij de WE voorop staat. Een spectaculaire draf is dus bijvoorbeeld minder belangrijk dan in de reguliere dressuur. Tijdens de uitgestrekte draf en galop word je meer beoordeeld op het versnellen dan op het verruimen. Ook mag het tempo bij de dressuurproef van de WE wat lager liggen dan bij de reguliere dressuur. Wat nog een verschil is, is dat je in de Masterklasse de hele proef op één hand rijdt, inclusief de vliegende wissels, pirouettes, etc.”, vertelt Marlon. 


Foto: Maid of R Pictures

Stijltrail

De stijltrail bestaat uit een obstakelparcours dat wordt beoordeeld op netheid en het correct uitvoeren van de oefeningen. Vaak bestaat een parcours uit een stuk of tien obstakels, maar dit varieert per wedstrijd. “Bij de stijltrail komen er per niveau nieuwe onderdelen en regels bij, waardoor de moeilijkheidsgraad verschilt”, gaat Marlon verder. “Het parcours bevat obstakels als een slalom, garroccha, roundpen, drie tonnen, brug en nog veel meer. Een fout is snel gemaakt, dus het is belangrijk om het parcours goed uit je hoofd te leren en van tevoren een plan te maken. Om tot een mooie score te komen, is het belangrijk dat je souplesse toont, mooie overgangen rijdt en laat zien dat je paard het parcours ongedwongen en vol vertrouwen aflegt. Er zijn dus veel punten waar naar gekeken wordt, maar dat vind ik juist leuk. Zo kun je blijven verbeteren en brengt iedere nieuwe klasse weer nieuwe oefeningen en uitdagingen met zich mee”, vertelt ze enthousiast. 


Foto: Maid of R Pictures

Speedtrail

De speedtrail bevat ook een obstakelparcours, maar hierbij is het belangrijk om het parcours zo snel en foutloos mogelijk af te leggen. Op sommige wedstrijden bevat het speedtrail-parcours dezelfde onderdelen en lijnen als het stijltrail-parcours, maar dit kan ook verschillen. “De meeste speedtrail-parcoursen bevatten ongeveer tien hindernissen”, begint Ellis. “In de speedtrail dien je vaak andere lijnen te rijden dan in de stijltrail, waardoor je zelf moet kijken hoe je het parcours het beste kunt afleggen. Het ene paard is wendbaarder dan het andere, dus bij dit onderdeel verschilt de manier van rijden vaak tussen de verschillende combinaties.”

Juiste balans

Natuurlijk is er in de speedtrail ook een strafpuntenregeling. “Als je bijvoorbeeld enkel iets om laat vallen, dan krijg je strafseconden erbij op je eindtijd. Maar als je iets laat vallen op een manier waardoor je het onderdeel niet goed kunt afronden, dan zul je moeten afstappen en het weer rechtop moeten zetten. Dit kost natuurlijk ontzettend veel extra tijd, wat je klassering niet ten goede komt. Om het speedtrail-parcours zo snel mogelijk af te leggen, kun je het beste zo snel mogelijk rijden en zo kort mogelijk draaien, maar het is daarbij wel belangrijk dat je alles beheerst blijft doen, zodat er niks omvalt. Het is echt een kwestie van de juiste balans vinden.”


Foto: Maid of R Pictures

Runderwerk

Het laatste onderdeel, het runderwerk, is een onderdeel dat niet altijd kan worden gereden of wordt gereden op WE-wedstrijden. In de kudde van runderen heeft iedere koe zijn eigen nummer. Het team waarin je dit onderdeel rijdt, bestaat uit vier combinaties en ieder teamlid krijgt het nummer van een bepaalde koe toegewezen. Ieder team lid scheidt één voor één de aan hem of haar toegewezen koe van de kudde om hem vervolgens in een pen of achter een lijn te drijven. De andere teamleden mogen vanaf een bepaalde afstand bij de pen of lijn meehelpen. “Bij het runderwerk is het vooral belangrijk om goed met je paard te kunnen samenwerken en elkaar te vertrouwen. Een goede dressuurmatige basis is noodzakelijk bij het rijden van alle onderdelen, maar ook zeker bij het runderwerk. De paarden moeten licht aan de hulpen staan, en wendbaar en moedig zijn. Tijdens het werk met runderen moet een kleine hulp voldoende zijn, want als je iets drie keer moet vragen, dan is de koe al ontsnapt”, legt Carmen afsluitend uit. 


Foto: Privébezit

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Maid of R Pictures / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding