July van der Velden-Jonkers en Power Girl
July van der Velden-Jonkers en Power Girl Foto: DigiShots

Zusjes Tessy en July van der Velden-Jonkers over The Dutch Masters: “Een hele leuke ervaring!”

Sport The Dutch Masters

Zusjes Tessy en July van der Velden-Jonkers mochten afgelopen weekend allebei van start gaan op The Dutch Masters. De nog maar elfjarige July reed haar zestienjarige Power Girl (v. Condor Ox) zaterdag in een razendsnelle tijd van 29.67 seconden naar een mooie tweede plaats in klasse DE-90/100cm. Haar twee jaar oudere zus Tessy bracht haar veertienjarige Cashpoint (v. Fs Champion De Luxe) zondag uit in de klasse DE-1.10/1.20m. Hoewel deze combinatie het vanwege een pechbalkje niet tot de barrage schopte, hebben beide amazones weer een stap in de goede richting kunnen zetten op Indoor Brabant.

Advertisement

Jonge amazones

Beide zusjes rijden paard sinds ze zes jaar oud zijn en hebben zich met de hulp van hun instructeurs Robbert Ehrens en Michelle Westerdijk goed ontwikkeld. “Ik heb eerst dressuur gereden op onze A-pony Pepper”, steekt July van wal. “Daarna heb ik met onze B-pony Tiësto ook het springen opgepakt. Met hem heb ik veel mooie prijzen mogen winnen in het verleden. Nu heb ik nog twee D-pony’s; Power Girl en Papaya, die we gekocht hebben van Juultje Smits en met wie ik 90cm spring.”

“Ze doet er een schepje bovenop”

De familie heeft Power Girl nu ongeveer een jaar in haar bezit. “Power Girl is een echte knuffelpony. Ook onder het zadel is ze heel erg lief en ze zal altijd proberen te helpen als het nodig is. Op wedstrijd doet ze er nog een schepje bovenop om zo goed mogelijk te springen. In de prijsuitreiking met muziek wordt ze altijd een beetje enthousiast en in de ereronde gaat ze heel hard”, lacht July. 

“Leuke ervaring”

De combinatie mocht dit jaar haar debuut maken op The Dutch Masters; een mooie en leerzame ervaring voor zo’n jonge amazone. “Het was een leuke ervaring om op zo’n grote wedstrijd te rijden, want het is toch een speciaal concours. Het basisparcours ging heel goed en in de barrage deed ik nog extra mijn best om een snelle tijd neer te zetten. Ik stond lang op kop, maar een van de laatste deelnemers legde de barrage net iets sneller af, waardoor Power en ik op een mooie tweede plaats kwamen te staan.”

Olympische droom

Hoewel de combinatie dit weekend ook nog van start zal gaan op de KNHS Indoorkampioenschappen, droomt de ambitieuze July stiekem al van iets veel groters. “Ik zou heel graag aan grote wedstrijden willen deelnemen. De Olympische Spelen is toch wel mijn allergrootste droom!”, vertelt ze. 

Mooie prestaties

Ook Tessy begon haar carrière in de paardensport met Pepper en Tiësto. Daarna volgde er voor haar nog een C-pony; Tapas. “Met Tiësto en Tapas ben ik in 2019 twee keer Brabants kampioen geworden en nu heb ik nog twee D-pony’s waarmee ik 1.20m spring, Cashpoint en Ballard Prince. Met Ballard Prince ben ik vorig jaar Brabants én Nederlands kampioen geworden en ben ik opgenomen in het KNHS-Talentenplan”, vertelt Tessy. “Ik rijd Cashpoint nu zo’n tweeënhalf jaar en wij zijn samen in de B begonnen. Het is een hele lieve pony, maar tijdens het losrijden kan hij nog wel eens een beetje kijkerig zijn. Gelukkig springt hij in het parcours zelf altijd alle hindernissen.”

“Bijzonder om hier te mogen rijden”

Ook Tessy maakte dit jaar haar debuut op The Dutch Masters. “Ik had de vorige editie eigenlijk ook mogen starten met Tapas, maar toen ging het vanwege Corona helaas niet door”, legt ze uit. “Ik vond het een super leuke ervaring om daar te rijden met zo veel publiek op de tribune. Het is bijzonder om te mogen rijden in een piste waar ook alle grote namen uit de paardenwereld rijden.”


Tessy en Cashpoint- Foto: DigiShots

Pechbalkje

“Het rijden van het parcours ging heel erg goed. We reden goede afstanden, maar bij de derde hindernis kregen we helaas een balkje, omdat Cashpoint een beetje afgeleid was door het publiek. Dat vond ik super jammer, want ik had graag in de barrage meegestreden voor de prijzen.”

Ambitieus

Net zoals haar zusje zal ook Tessy dit weekend van start gaan op de KNHS Indoorkampioenschappen en droomt ook zij van een toekomst in de paardensport. “Ik zou graag een keer met mijn pony’s een landenwedstrijd willen rijden in een oranje jasje. Later zou ik van mijn hobby mijn beroep willen maken en verder willen in de paardensport!”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.  

Foto’s: DigiShots

Afbeelding