Veerle Jetten met Ian
Veerle Jetten met Ian Foto: Paardensportfoto.nl

Veerle Jetten: “Extra uitdaging gezocht met pony tussen de paarden”

Sport

Veerle Jetten is zeer succesvol in de dressuur met haar Connemara schimmel D-pony Ian. Doordat haar pony het werk zo leuk vindt en de oefeningen van het hogere niveau aanbiedt, heeft ze onlangs besloten extra uitdaging te zoeken tussen de paarden. De twee hebben inmiddels de winstpunten voor het ZZ-Licht binnen.

Advertisement

Veerle reed haar eerste KNHS-wedstrijden met een B-pony. Toen ze daar te groot voor werd kwam Ian op haar pad. Ian was zes jaar oud en opgeleid als menpony. Hij is gefokt en opgeleid door de familie Martens. “Ian werd destijds één keer per week dressuurmatig onder het zadel gereden en liep verder alleen in het span. Doordat hij te groot werd voor het span waar hij in liep en het talent dat hij voor de dressuur liet zien, is Ian bij mij terecht gekomen”, vertelt ze. Ian is inmiddels drie jaar bij Veerle.

Eenkennig

“Op het begin moesten we best wel wennen aan elkaar. We hebben op het begin veel grondwerk gedaan en de tijd genomen om elkaar te leren kennen. Daarnaast gingen we veel naar het bossen en maakten regelmatig een sprongetje. Doordat ik er al snel achter kwam dat hij veel talent liet zien voor de dressuur, hebben later daar de focus meer op gelegd.”

“Ian is behoorlijk eenkennig. Daardoor heeft hij even tijd nodig om je te leren kennen en om je te vertrouwen. Maar als je dat eenmaal voor elkaar hebt doet hij alles voor je.” Zodra de twee begonnen met wedstrijden ging het in een snelvaart. “We hebben één keer een fysieke wedstrijd in de B gereden en daarna twee onlinewedstrijden, doordat de Coronapandemie uitbrak. Daarna zijn we overgegaan naar het L.”

Hogere werk

De twee kwamen van start op de Brabantse kampioenschappen in het L1, L2, M1, M2 en Z1. Daarnaast selecteerden ze zich in het L1 en M1 ook voor de Hippiade. Toen Veerle en Ian de punten behaalden voor de overstap naar het Z2, besloot ze een andere weg te nemen. “Ik ben nog maar zestien jaar oud, en vroeg me af wat de uitdaging met Ian zou zijn als we nu al Z2 zouden starten bij de pony’s. Daarnaast biedt hij onderdelen als de vliegende wissels, pirouette en passage heel fijn aan. Daar maakte ik soms al spelenderwijs gebruik van in de trainingen, maar ik dacht: ‘Waarom start ik niet gewoon tussen de paarden?’. Dan kunnen we de vliegende wissels al laten zien in het Z2, en daarna kunnen we doorstromen naar de hogere klassen.”

Vier wedstrijden in het Z2

Veerle en Ian begonnen in het Z2 tussen de paarden en behaalden in vier wedstrijden al de punten voor de overstap naar het ZZ-Licht. “Heel gaaf natuurlijk! Ik had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik had mezelf eigenlijk een jaar gegeven in het Z2 bij de paarden, maar we zijn nu pas twee maanden verder en ik mag al door naar de volgende klasse! Daar ga ik wel nog even mee wachten, want ik wil dat de pirouettes iets beter bevestigd zijn voordat ik start.”

“Ik zou heel graag ZZ-Zwaar willen starten met Ian, dat lijkt me echt heel gaaf. Op de langere termijn zou ik graag op het allerhoogste niveau willen presteren. Daarnaast ga ik binnenkort waarschijnlijk ook de overstap maken naar het ZZ-Licht, want wat heb ik te verliezen? Dat zou ik trouwens iedereen willen meegeven die twijfelt om met zijn/haar pony tussen de paarden te starten; ‘Wat heb je te verliezen?’. Voor mij en Ian heeft het een hele mooie uitdaging gegeven. Ondanks dat ik er natuurlijk ook over getwijfeld heb, ben ik heel blij dat ik de gok toch heb gewaagd”, aldus Veerle.

Kritisch

Maar hoe bracht Veerle dit naar een succes? “Ik ben heel kritisch naar mezelf. Na een proef begin ik meteen met het analyseren ervan. Ik beoordeel dan wat goed ging en wat niet, en daar ga ik dan weer mee aan de slag. Samen met mijn instructrice Celly de Bruijn-Kotoun maak ik altijd een weekplanning, waarin we beschrijven wat de invulling van de trainingen is.”

Naast Ian neemt Veerle ook regelmatig plaats in het zadel van de 6-jarige Mazimba. Met haar reed ze afgelopen zomer mee in de Pavo Cup. “Mazimba is van mijn instructrice, Celly de Bruijn-Kotoun. Het is de bedoeling dat als ik een winstpunt heb in het ZZ-Licht, ik haar ook ga uitbrengen in het Z. Ik ben Celly super dankbaar dat ik deze kans van haar krijg!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Paardensportfoto.nl