Havenhoeve’s Igo
Havenhoeve’s Igo PicturePure

Erik Braat over goedkeuring New Forest-hengsten: “Top resultaat voor onze stal”

Fokkerij

Hengstenhouder Erik Braat kreeg maar liefst vijf ponyhengsten goedgekeurd op de Centrale Hengstenkeuring van het New Forest-stamboek. Erik vertrok met negen hengsten naar de Hengstenkeuring in Ermelo. Vijf hengsten zijn van zijn hengstenhouderij Stal het Gruyter, drie hengsten zijn in eigendom van klanten en één hengst heeft hij in mede-eigendom. 

Advertisement

Beste van de dag

Erik vertelt “Havenhoeve’s Igo is een echte eyecatcher en hij werd de topper van de dag. Ik heb hem gelukkig kunnen kopen. Ik was op vakantie en ik werd gebeld of ik met een hengst naar de keuring wilde. Ze hadden al van andere mensen gehoord dat het niet heel veel zin had en ze stuurden video’s door. Hij kende nog helemaal niks en het was nog maar vijf weken tot de Hengstenkeuring.”

Zeldzame klasse

“Hij stond hier een week op stal en toen heb ik ze opgebeld dat ik hem wilde kopen. Dat wilden ze niet meteen. Op de Hengstenkeuring deed hij het fantastisch. Hij kreeg applaus van het publiek en super punten, hij is een echte droompony. Igo heeft een maanoog en aan de andere kant een klein wit vlekje in zijn oog. Dat is nog niet eerder goedgekeurd binnen het New Forest-stamboek. Hij is in alles apart en hij beweegt bijna als een paard met zoveel ruimte en souplesse. Hij kan echt houding maken en basculeert fantastisch, een zeldzame klasse. Wij hebben er hele hoge verwachtingen van”, vertelt hij. 

Look-a-like

“Mijn moeder zag hem voor het eerst en vond het jammer van dat oog. Nu noemt ze al meerdere merries op om mee te dekken”, aldus Erik. Gruyter Bruno Mars kreeg uit zijn eerste jaargang twee zonen goedgekeurd: Gruyter’s 538 en Heihoeve’s Rembrandt. “538 is echt een look-a-like van hem. Hij was iets gespannen op de Hengstenkeuring en ik heb hem thuis weleens beter gezien. Hij werd goedgekeurd net zoals zijn halfbroer Rembrandt. De ponyhengst Rembrandt komt uit de fokkerij van Anton Bosch. Hij heeft ieder jaar veel succes op de keuringen en Rembrandt komt uit een interessante moeder.

Tweede jaargang

Nobis Boss van Heihoeve’s Boston komt uit zijn tweede jaargang. “Dat is een hele mooie en complete pony. Hij heeft veel maat en formaat. Ik kocht hem als veulentje van een week oud. Ik had zijn volle zus gezien en dat heeft goed uitgepakt. Brummerhoeve’s Salomon H (v. Brummerhoeve’s Levi H) heb ik samen met Jet en Bo Carstens. Hij sprong fantastisch en dat is een echte springpony. Er is giga veel vraag naar gekeurde hengsten. De telefoon stond na de Hengstenkeuring roodgloeiend voor Igo. Het is even afwachten hoe het gaat lopen en welke er verkocht gaat worden. Het is niet het plan om Igo te verkopen. Daarnaast was het erg leuk dat onze 25-jarige hengst majoor keur werd verklaard. Hij heeft relatief weinig nakomelingen en dan is het extra knap”! 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: PicturePure