Geronimo Taonga
Geronimo Taonga Dieke Gelderman

Geronimo Taonga NRPS goedgekeurd: “Een echte droomhengst”

Dekhengsten

Afgelopen donderdag is de palomino ponyhengst Geronimo Taonga (v. Golden West) goedgekeurd bij het NRPS. De opvallende verschijning is gefokt door Stal 104 en in eigendom van Lars Pronk en Esther van den Berg van Pronk Stables. 

Advertisement

Internationale sport

Lars vertelt super trots: “Voor ons is het echt een droomhengst. Geronimo komt uit een hele bijzondere fokkerij. Zijn moeder Daylight heeft op het EK gelopen onder Sanne Gilbers en heeft al meedere nakomelingen op internationaal niveau lopen. De volle broer van Daylight, Baumann’s Despino, heeft ook al veel succes gehad in de wedstrijdsport. Met Thessa Gilbers en Lara van Nek liep hij in 2018 en 2020 beide keren ruimschoots in de top 10 op het EK. De vader van Geronimo, Golden West, werd reservekampioen op de Westfaalse hengstenkeuring. Daarna werd hij voor 73.000 euro verkocht naar Amerika, maar werd hij nog enkele jaren behouden voor de Duitse sport. Hij werd toen kampioen bij de 3-jarige en 4-jarige op de Bundeschampionate.”

Once in a lifetime

“Met 1,5 jaar kregen we de kans om Geronimo te kopen bij Willeke Bos van Stal 104. Dat was echt een once in a lifetime mogelijkheid, dus die kans hebben we uiteraard met beide handen aangegrepen. Ik heb er vorig jaar, voordat hij werd gekeurd, zelfs al twee merries mee gedekt omdat ik al zo weg van hem was. Dat doe ik normaal nooit, maar bij deze was het net even anders. Daarna is hij nog een jaar de wei opgegaan. We zijn heel blij dat wij hem bij ons op stal hebben staan.”

Familiepony

“Qua lopen is het net een paard, maar dan in een ponyjasje. Wat hem zo bijzonder maakt is zijn mega goede karakter. Veel goede pony’s zijn tegenwoordig niet meer geschikt voor kinderen, maar dat is bij Geronimo wel zo. Mijn zoontje kan er alles mee doen, daar is hij heel lief voor. Het is een super werkwillige pony die echt deel uitmaakt van ons gezin.” 

Nederlandse fokkerij

“Hij staat vanaf nu ter dekking bij Hengstenhouderij Den Hoorn en op 12 maart is hij te zien op de NRPS-hengstenshow in Ermelo. Daarnaast zal hij ook zeker een carrière in de sport gaan maken. We willen hem sowieso hier in Nederland houden bij ons op stal, het is namelijk echt een aanwinst voor de Nederlandse fokkerij.”