Familie Oudhof
Familie Oudhof AmberHfotografie

Familie Oudhof begint nieuwe dressuurstal: “Droom komt uit”

Dressuur

Internationale U25 amazone Bo Oudhof is samen met haar zusje Sam en de rest van haar familie een nieuw avontuur aangegaan. Ze verhuisden twee weken geleden naar een huis met stallencomplex in Donkerbroek (Friesland). 

Advertisement

Overwinteren

Tot enkele weken geleden woonde de familie Oudhof twaalf jaar lang in Nijeberkoop. Daar hadden ze de paarden aan huis staan, eerst met vier stallen en daarna werden er nog eens twee bijgebouwd. Thuis hadden ze alleen de beschikking over een buitenbak. Bo vertelt: “De laatste twee jaar reden we in de winter al vaak in de binnenbak op de stal in Donkerbroek, omdat onze buitenbaan niet goed was door het slechte weer.”

Perfecte kans

“Omdat we thuis niet meer stallen konden bijbouwen was het lastig om onze dressuurstal verder te ontwikkelen. Daarom hadden we de laatste tijd al een aantal paarden in pension staan op de stal in Donkerbroek. Onze interesse voor de fokkerij werd gelimiteerd door het aantal stallen dat we hadden. We zijn begonnen met het fokken van pony’s, maar zijn inmiddels ook bezig met paarden. Dit in combinatie met de handel die we meer wilden uitbreiden, maakte dat er simpelweg te weinig plek was op onze oude stal. De vorige eigenaren van de stal in Donkerbroek zijn al op leeftijd en zo ontstond de perfecte kans voor ons om deze stal over te nemen.”

Grote droom

Er zijn 23 stallen aanwezig, een buitenbaan van 20X60, een binnenbaan van 20X40, tien zandpaddocks en vijftien graspaddocks vertelt Bo. “We beschikken over zes hectare land. Er is dus genoeg ruimte voor ontwikkeling. Van de zomer willen we de stallen gaan verbouwen, zodat het voor de paarden het best mogelijke is. We kunnen de opfok nu ook aan huis houden met zoveel land, zo hebben we echt alles op één plek. Mijn grote droom is om een galoppeerbaan te hebben. Met de verhuizing naar deze stal wordt mijn droom hopelijk straks werkelijkheid.”

Samenwerking                                                                

“De stal bestond voornamelijk uit pensionklanten. We hadden natuurlijk plek nodig voor onze eigen paarden, dus inmiddels zijn er nog veertien pensionklanten. Yvonne Snieder heeft zes paarden bij ons staan. We doen sommige paarden samen, zo kun je van elkaar leren en elkaar een beetje helpen. De samenwerking vind ik erg fijn.”

Topsport

“Het fijne aan het hebben van een aantal pensionklanten vind ik dat je nu nog de kans krijgt om een stukje topsport te beoefenen. Als alle stallen volstaan met paarden van mezelf gaat dat lastig worden. Het financiële plaatje moet eerst kloppen, dan kunnen we rustig doorgroeien. Uiteindelijk is het doel wel om alleen maar paarden voor onszelf te hebben staan.” vertelt de amazone enthousiast. 

Familiebedrijf

Bo vertelt dat de hele familie betrokken is bij hun dressuurstal. “Mijn moeder is heel actief, die doet veel in en rondom de stallen. Mijn vader helpt bij het financiële gedeelte. Het is voor mij allemaal nieuw, dus toch wel prettig om iemand erbij te hebben die hier verstand van heeft. Mijn zusje Sam rijdt veel en heeft daarnaast ook de opleiding Biomechanisch-fitten gedaan van 2FitHorses. Mijn jongste zusje heeft eigenlijk niet zoveel met paarden, maar ze is wel gek van de fokkerij en veulens. Ze helpt me bijvoorbeeld bij het uitkiezen van hengsten. Ikzelf rijd veel en geef ook veel les.”

Friezenfanaat

De amazone rijdt niet alleen maar KWPN’ers. De laatste tijd is er ook een passie voor het Friese paard ontstaan: “Ongeveer een jaar geleden begon ik bij Mei Grand Prix – Nei Grand Prix, een plan om Friese ruiters en amazones naar het hoogste niveau te brengen. Een vader van één van de talenten had een 3-jarige Fries staan die uitgebracht moest worden op de Friesian Talent Cup. Ik zag dit als een leuke uitdaging en zo gezegd, zo gedaan. We behaalden zelfs een derde plek in de finale. Vanuit daar zijn we ons eigenlijk steeds meer gaan focussen op Friezen, superleuk!”

Senioren

Bo richt zich met haar paard Colt Sollenburg op aankomend seizoen bij de U25. “In de zeven jaar dat ik hem heb zijn we gegroeid van de junioren naar de Grand Prix. Ik merk dat er nog veel rek in zit en het doel voor na de U25 is ook zeker om mee te komen bij de senioren, samen met de hulp van mijn trainer Alex van Silfhout.” 

Bron: De Hoefslag