Paardenbenen
© DigiShots
Paardenbenen © DigiShots DigiShots

Sarah Bamberger rijdt door met gebroken rug: “Ik ben er gewoon weer opgegaan”

Dressuur

Zo’n vijf weken geleden brak de Israëlische U25 amazone Sarah Bamberger haar rug bij een val van een paard. Nu, vijf weken later, springt ze alweer een serie om de pas met haar paard Quadroneur. Sarah vertelt dat ze de afgelopen weken gewoon heeft doorgereden, ondanks haar breuk.

Advertisement

Elektrische schokken

Volgens Sarah was het een ongunstige val. Ze vertelt: “Ik had pijn, maar ben toch opgestaan. Ik wist toen nog niet wat er aan de hand was. De volgende dag ben ik weer gaan rijden. Het opzadelen ging al met veel moeite, evenals het opstijgen. Ook het rijden ging me niet gemakkelijk af. In draf had ik veel pijn, toen ben ik gaan galopperen. Dit was ook geen succes, het leek wel of ik elektrische schokken door mijn rug kreeg. Ik ben gestopt en drie mensen hebben me van mijn paard af moeten takelen.”

Gewoon weer gaan rijden

“In de weken erna reed Mischa Koot mijn paard los en zo kon ik het laatste stukje rijden. Dit ging sommige dagen beter dan andere, maar na ruim twee weken had ik het gevoel dat het al een stuk beter ging. Precies op het moment dat ik dacht dat het dus allemaal wel mee zou vallen, kwam de diagnose binnen. De röntgenfoto was verdacht, dus werd er een MRI gemaakt. Het bleek toch niet goed te zijn en zo kwamen we erachter dat ik een breuk had in mijn rug. Door de val was een breuk ontstaan in een sacrale wervel. Na dit vervelende nieuws ben ik wel gelijk rustig verdergegaan met rijden. Ik heb de afgelopen twee weken toch al gereden en dat ging best goed, dus we gaan gewoon verder.” vertelt de amazone lachend.

“Mijn paard hielp me met mijn herstel”

Sarah vertelt dat haar paard Quadroneur haar heeft geholpen bij haar herstel. “Hij was het eerste paard waar ik gelijk weer opging na mijn val. Ik merkte dat hij voorzichtig met me deed. Hij hield rekening met me, alsof hij wist dat ik pijn had. Tijdens het herstel nam hij me mee in het rijden en deed zijn uiterste best om mij te helpen.” Vijf weken na haar val rijdt Sarah haar drie paarden weer een beetje zoals normaal. “Ik krijg veel hulp van Imke, Tineke en Mischa. Ik ben heel blij met de begeleiding bij Academy Bartels.”

EK U25

Als het herstel goed verloopt is Sarah van plan om met Quadroneur U25 te starten op CDI Lier. Met haar andere paard Badari, voorheen uitgebracht in de Grand Prix door Danielle Heijkoop, hoopt ze komend seizoen ook te starten in de U25. “Met één van deze twee paarden hoop ik me te kwalificeren voor de Europese Kampioenschappen. Daarnaast heb ik nog een wat jonger paard, genaamd Fürstenline. Eerst wil ik veel ervaring met hem opdoen, het is echt een paard voor de toekomst.” 

Bron: De Hoefslag