Afbeelding
De Hoefslag

Axelle Berende: “Een eigen trainingsstal is echt een droom”

Dressuur
Advertisement
Axelle Berende heeft op jonge leeftijd talloze sporten uitgeprobeerd, totdat ze haar ouders uiteindelijk over wist te halen om te mogen paardrijden. Vanaf dat moment was de amazone gelijk besmet met het zogenoemde paardenvirus, en droomde ze van het opzetten van een eigen trainingsstalstal. Ondertussen rijdt ze haar zelfopgeleide paard Hiolito (v. Uphill) in het ZZ-Zwaar en wordt ook haar droom langzaam maar zeker werkelijkheid. "Op dit moment zit ik nog op school waar ik Dier en veehouderij studeer op de HAS€, begint ze haar verhaal. "Twee jaar geleden heb ik de Orun afgerond dus ik mag officieel lesgeven, wat ik ook veel doe buiten school om. Daarnaast train ik paarden voor andere mensen, maak ik paarden zadelmak en verkoopklaar en werk ik voor een paardenvoer-merk. Paardrijden is echt wel mijn passie en ik kan gewoon er mijn ei in kwijt. Als ik bij de paarden ben vergeet ik alles om heen en geniet ik echt€.

Opleiden voor de sport

[caption id=”attachment_191100” align=”alignright” width=”300”] Attention (v. Laurentianer)[/caption] Naast alle trainingspaarden, brengt de amazone haar drie eigen paarden ook uit in de sport. “Attention (v. Laurentianer) rijd ik momenteel in het Z1, maar zodra we weer op wedstrijd kunnen maken we de overstap naar het Z2. Ze is heel lastig onder het zadel, want ze wil heel veel zelf denken en als dat niet kan rent ze er het liefst vandoor. Het is dus best moeilijk om haar goed van achteren bij elkaar te rijden, maar als je haar eenmaal hebt dan gaat ze er ook echt vol voor. Dat is wel een echt typisch merrie-karakter”, legt Berende lachend uit. Ze heeft ook nog de vierjarige ruin Mel Rico (v. Trafalgar) onder het zadel. “Hij is klaar om straks mee te gaan op wedstrijd straks. Het is een superlief paard, dat was ook al zo toen hij nog hengst was. Hij leert supersnel en heeft een heel eerlijk karakter€.

Werkwillig

[caption id=”attachment_191110” align=”alignright” width=”200”] Hiolito (v. Uphill)[/caption] De amazone kocht de nu negenjarige Hiolito toen ze zelf veertien jaar oud was. "Ik wilde graag de overstap van de pony's naar de paarden maken. En omdat ik mijn pony's ook altijd zelf beleerd had, wilde ik graag een jong paard om hetzelfde mee te doen. Ondanks dat ik meer weg was van een andere merrie, zag mijn instructrice heel veel potentie in Hiolito, dus heb ik uiteindelijk voor hem gekozen. Achteraf ben ik daar heel erg blij om, want hij heeft een onwijs goede stap en galop. Van zichzelf heeft hij geen super goede draf. Maar ik merk dat het zich blijft ontwikkelen en dat hij steeds beter gaat lopen. Hiolito is super werkwillig en straalt een heel sympathiek beeld uit onder het zadel, hij wil altijd voor mij werken. We rijden nu ZZ-Zwaar, maar zodra er weer wedstrijden zijn gaan we Lichte Tour en Young Riders starten”.

Droom

Berende gaat binnenkort verhuizen naar een plek waar ze haar eerste trainingsstal van de grond kan krijgen. "Als ik klaar ben met mijn opleiding wil ik het liefst gelijk voor mezelf beginnen. Op dit moment train ik de trainingspaarden alleen op hun eigen stal, omdat we thuis maar vier stallen hebben. Maar zodra we meer ruimte hebben hoop ik nog meer opdrachten aan te kunnen nemen”. “Mijn grootste droom is om een keer mee te mogen rijden op de Europese Kampioenschappen. Je weet nooit of het gaat lukken, maar het zou wel echt heel leuk zijn€, vervolgt ze vrolijk. "En natuurlijk wil ik heel graag mijn eigen stal opbouwen, les geven en paarden trainen. Als laatste is mijn eigen veulen fokken ook nog wel echt een droom. Het zou geweldig zijn als ik een eigen gefokt paard zelf op kan leiden naar de topsport. Als ik dan met zo'n paard de ring in rijd, voel ik toch wel een beetje trots dat het is gelukt”. Bron: Hoefslag (overname zonder bronvermelding en toestemming via webredactie@mediaprimair.nl niet toegestaan) Foto: Suzanne de Ruiter
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding