Annelies de Kamper en Grandioos
Annelies de Kamper en Grandioos Foto: DigiShots

Annelies de Kamper: “Een paard kan je zo veel steun geven; dat is het mooie aan de paardensport”

Dressuur

“De paardensport draait niet alleen om het rijden, want het is veel meer dan dat”, vertelt Annelies de Kamper. Haar twaalfjarige Grandioos (v. Atleet) heeft haar door een moeilijke periode heen geloodst en heeft haar gemotiveerd om verder te werken aan haar doelen. Inmiddels heeft de combinatie haar eerste winstpunten in de klasse Z2 binnen, wat een mooi vooruitzicht voor de toekomst biedt. 

Advertisement

Verkoop

Annelies kocht de twaalfjarige ruin zo’n vijf jaar geleden en zette hem destijds in in de lessen die op haar manege werden gegeven. Twee jaar geleden besloot ze echter om zelf met hem aan de slag te gaan met het oog op de verkoop. “Hij liep in de manegelessen en werd geleased door een meisje dat hem op wedstrijd uitbracht in het L2”, steekt Annelies van wal. “Toen zij daar twee jaar geleden mee stopte, besloot ik zelf met hem aan de slag te gaan. Ik vond hem te goed om hem alleen in de lessen te laten lopen en wilde hem klaarmaken voor de verkoop, maar daar ben ik al snel op teruggekomen, omdat hij me enorm heeft verbaasd met wat hij in zich heeft.”

Balans

De combinatie is de afgelopen twee jaar steeds verder naar elkaar toe gegroeid, waardoor de puzzelstukjes langzaam op hun plek beginnen te vallen. “Grandioos is een enorme goedzak, maar hij kan op wedstrijd erg onzeker zijn. Na de manegelessen moest hij ook best wel van ver komen, dus het was in het begin even wennen. Op vreemd terrein is hij altijd een stuk wakkerder zodra je opstapt. Dat is in principe een hele fijne eigenschap, maar we moeten daar samen nog even de juiste balans in zien te vinden. Verder is hij ontzettend braaf en knuffelig; het is echt mijn grootste vriend!”, vertelt ze lovend. 

“Ze heeft me bewust gemaakt”

Momenteel heeft de combinatie haar eerste twee winstpunten in het Z2 binnen. “Dit niveau is voor ons beiden nog helemaal nieuw, dus het is leuk om daar samen in te kunnen groeien. Mijn instructrice Linda Dorland ondersteunt ons daarin heel erg goed. Zij heeft mij bewust gemaakt van wat ik doe in het zadel en dat heeft ons de afgelopen tijd al heel veel gebracht. Ik heb echt een goede instructrice aan haar.”

“Ik ben benieuwd wat er nog in zit”

“De galop is Grandioos zijn beste gang. Hij kan goed verzamelen en ik kan hem fijn op de achterhand zetten. We zijn thuis al rustig bezig met de pirouettes en dat pakt hij allemaal goed op. Ik hoop snel met hem het Z2 door te komen en ben benieuwd wat er voor ons verder nog in zit. Hij is al een stuk minder onzeker dan voorheen, maar ik moet niet te veel druk op hem leggen. Een klopje en geruststellende woorden geven hem veel vertrouwen, dus dat is iets wat we zullen blijven doen. Dan zien we vanzelf wel waar het schip strandt.”

“Dat is het mooiste aan de sport”

Grandioos heeft Annelies de afgelopen twee jaar door een moeilijke periode heen geloodst nadat zij werd opgelicht door een jeugdvriendin. “Zij stond altijd aan mijn zijde, ook in de paarden. Grandioos heeft mij in die lastige periode zó veel kracht en energie gegeven. De paardensport draait voor mij niet alleen om het rijden, want het is veel meer dan dat. Grandioos heeft mij emotioneel gezien heel veel steun gegeven en daar ben ik onwijs dankbaar voor. Dat is het allermooiste aan de paardensport”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: DigiShots