Fenety Custers en Waikiki
Fenety Custers en Waikiki Foto: Daphne Creemers Fotografie

Fenety Custers: “Ik vind het belangrijk dat een paard de kans krijgt om zich te uiten”

Algemeen

Toen Fenety Custers vorig jaar de kans kreeg om haar favoriete manegepony over te nemen, greep ze die met beide handen aan. Nu ze de zestienjarige Waikiki in haar eigen bezit heeft, werken ze hard aan het opbouwen van een goede basis en veel vertrouwen, zodat ze in de toekomst veelzijdig aan de slag kunnen. 

Advertisement

Mooie kans

Fenety heeft de bijzonder gekleurde ruin nu een half jaar in haar bezit, maar kent hem al negen jaar. “Ik heb hem voorheen voor zijn voormalige eigenaresse gereden. Zij gaf les op de manege waar ik reed en toen ik de kans kreeg om hem onder haar begeleiding vaker te gaan rijden, greep ik die natuurlijk met beide handen aan. Ik was zelf nooit in de positie om een eigen paard of pony te hebben, dus dit was een super mooie kans voor mij”, vertelt ze.

“Ik had hem gemist”

Helaas kreeg Fenety in 2016 te horen dat Waikiki in de manegelessen werd ingezet. “Ik had al die tijd mijn ‘eigen’ pony gehad, dus ik vond het verschrikkelijk om hem opeens met anderen te moeten delen. Ik was wat dat betreft echt enorm jaloers”, lacht ze. “Ik ben een tijdje gestopt met rijden, maar toen ik in 2020 weer terugkwam, besefte ik me hoe veel ik Waikiki had gemist. Sindsdien wilde ik hem kopen en uiteindelijk heb ik hem vorig jaar kunnen overnemen.”

“Hij mag zijn karakter laten zien”

“Waikiki is een hele brave pony, maar hij heeft wel veel vertrouwen nodig. Hij is heel introvert en eenkennig, en houdt er niet zo van om veel mensen om zich heen te hebben. Ondanks zijn introverte karakter kan hij enorm koppig zijn. Hij heeft echt zijn eigen willetje, maar dat vind ik niet zo erg. Ik vind het belangrijk dat een paard de kans krijgt om zijn karakter te laten zien en zich te uitten. Om hem beter te leren begrijpen, zijn we sinds kort bezig met grondwerk en dat helpt ons heel goed”, vertelt ze. “Onder het zadel is hij super braaf, maar ik heb soms wel het gevoel dat we 2-0 achterstaan, omdat het geen dressuurgefokt bewegingswonder is. Hij zit zichzelf een beetje in de weg en wanneer hij iets niet begrijpt, kan hij wel eens paniek raken. Ik merk gelukkig wel dat hij zich lichamelijk steeds beter gaat voelen.”


Foto: Sen Fotografie

“Ik ben met alles tevreden”

De combinatie focust zich voornamelijk op de dressuursport, maar draait haar hand ook zeker niet om voor een sprongetje. “Wij zijn niet de combinatie die fanatiek op dressuurwedstrijd gaat, maar ik vind het wel leuk om hier en daar een oefenwedstrijdje mee te pakken om te kijken waar we staan. Voor ons staat er nooit druk achter, want zolang we met een fijn gevoel de ring uit komen, ben ik met alles tevreden. Waikiki vindt het super leuk om te springen, maar daar heb ik zelf een beetje angst voor. Ik wil het heel graag weer leuk gaan vinden, dus ook daarin gaan we gewoon rustig verder en dan zien we wel waar het schip strandt.”

Vertrouwen opbouwen

“Ik hoop in de toekomst ook het crossen met hem op te pakken, want dat lijkt me ontzettend gaaf. We zijn nu langzaam steeds meer aan het buitenrijden na een periode waarin dat niet zo goed ging. Ook dat is iets waarin Waikiki nog wat onzeker kan zijn, dus we gaan deze zomer lekker aan de slag, zodat we veel vertrouwen kunnen opbouwen en in de toekomst hopelijk beiden met een fijn en veilig gevoel aan een oefencross kunnen deelnemen”, sluit ze hoopvol af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Daphne Creemers Fotografie / Sen Fotografie

Afbeelding