Esme de Visser en Zembla
Esme de Visser en Zembla Foto: Jeroen Spoolder

Esme de Visser: “Ik ben ambitieus, maar ik vind het vooral belangrijk dat het voor ons beiden leuk blijft”

Sport

Hoewel Esme de Visser niet uit een paardenfamilie komt en relatief onervaren was, besloot ze zes jaar geleden toch een driejarige merrie te kopen die pas net zadelmak was. Het was niet altijd even makkelijk, maar inmiddels vormen Esme en de tienjarige Zembla (v. Dakar VDL) een sterke combinatie die met veel plezier in de dressuur en springsport start. 

Advertisement

“Ze gaf me direct een fijn gevoel”

Esme’s vader heeft de merrie nu zo’n zes jaar in zijn bezit. “Ik had sinds mijn tiende een pony, maar daar werd ik na verloop van tijd te groot voor. We zijn een beetje gaan rondkijken en ik was vooral op zoek naar een leuk paardje waarmee ik in zowel de dressuur- als de springsport aan de slag kon. Ik voelde mij als twaalfjarig meisje enorm klein tussen al die grote paarden, maar Zembla gaf me direct een fijn gevoel. En dat terwijl zij drieënhalf jaar oud was en nog maar een aantal weken onder het zadel was”, vertelt ze.

Geen seconde getwijfeld

“Als ik daar nu op terugkijk, vraag ik me wel af of een onervaren twaalfjarige amazone en een onervaren driejarige merrie een goede match waren, maar het voelde toentertijd zo goed aan dat ik geen seconde heb getwijfeld. Ik heb er tot op de dag van vandaag ook geen spijt van, want het is echt een schat van een paard. Ze heeft in al die jaren nog geen stap verkeerd gezet en heeft echt geen kwaad in de zin.”

Perfect karakter

Doordat ze beiden erg onervaren waren, gingen de trainingen niet altijd van een leien dakje. “In het begin was het niet altijd even makkelijk. In de loop der tijd heb ik natuurlijk heel veel geleerd en ik kan wel zeggen dat Zembla vooral de afgelopen jaren enorm gegroeid is in haar kwaliteiten. Daarnaast werkt ze heel fijn mee en doet ze het graag voor je, dus ze heeft echt het perfecte karakter.” 

Goede basis

Momenteel start de combinatie op L1-niveau in de dressuur en op 1.00m-niveau in de springsport. “In 2020 zijn we begonnen met dressuurwedstrijden rijden. Ik wilde ervoor zorgen dat we een goede en stabiele basis hadden voordat we ook in de springsport zouden gaan starten. Ik vind de dressuur heel erg leuk en haal heel veel plezier uit de wedstrijden, maar mijn hart ligt eigenlijk bij het springen. Desondanks vind ik een goede dressuurmatige basis heel erg belangrijk, want die heb je in het parcours ook nodig. In 2021 zijn we rustig met springwedstrijdjes begonnen en dat pakt ze heel goed op. Ik wil me dit jaar weer iets meer op het springen gaan focussen, dus ik hoop snel de 1.00m door te komen.”

Genieten

Hoewel de combinatie de smaak goed te pakken heeft op wedstrijd, heeft Esme geen langetermijndoel voor ogen. “Ik ben eigenlijk gewoon een amateur die het leuk vindt om op wedstrijd te gaan. Ik wil graag veel leren en ben ook wel ambitieus, maar ik wil geen druk op mezelf of op Zembla leggen, want ik rijd voor mijn plezier. Ik vind het vooral belangrijk dat we beiden blijven genieten van wat we doen!”, sluit ze af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Jeroen Spoolder