Annefleur van der Kuip en Callista Sollenburg
Annefleur van der Kuip en Callista Sollenburg Foto: Norine Habekothé/NH Photo

Annefleur van der Kuip na Lichte Tour-debuut: “Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer in zit”

Dressuur

Waar Annefleur van der Kuip en haar zestienjarige Callista Sollenburg (v. Valdez) in april 2022 nog Z1 startten, maakte de combinatie afgelopen week op de Subtop Dressuur Meerdaagse in Tolbert haar Lichte Tour-debuut; voor Annefleur enkel een tussenstation, want ze is ervan overtuigd dat de merrie nog meer in haar mars heeft. 

Advertisement

Zonder verwachtingen                                                         

“In februari 2022 heb ik Calli gekocht van een amazone in België”, steekt Annefleur van wal. “Toen ik haar advertentie zag, wist ik direct dat dit het paard was dat ik zocht. Na een fijn telefoontje met haar toenmalige eigenaresse stapte ik de volgende ochtend al in de auto om haar te bezichtigen. Haar eigenaresse had het best moeilijk met de verkoop, waardoor Calli tijdens het proefrijden ook een beetje gespannen was en ik niet meteen overtuigd was. Mijn vriend wist me uiteindelijk toch over te halen om haar te kopen, omdat ze fijn is opgeleid en ze enkel in het buitenland was uitgebracht, waardoor ik hier in Nederland rustig en zonder verwachtingen van anderen met haar aan de slag kon gaan.”

Vertrouwen

“Calli is een paard dat altijd wakker is en zich voor de volle 100 procent inzet. Ze gaat graag aan het werk en is altijd aan. Ze is ontzettend dapper, niet snel onder de indruk en soms zelfs een tikkeltje brutaal, maar daardoor geeft ze mij veel vertrouwen.”

Ervaring

Annefleur kocht de merrie met de intentie om verder te groeien in de dressuursport, maar in het begin heeft de combinatie vooral gewerkt aan het vertrouwen winnen en op elkaar afgestemd raken. “Calli had al veel ervaring en is in België in de Intermediaire I uitgebracht. Ik ben voorheen zelf blijven steken in het Z1, omdat de wissels een beetje een drempel waren voor mij. Ik ben uiteindelijk bij een mental coach uitgekomen die mij heel fijn heeft geholpen om bepaalde verwachtingen los te laten.”


Foto: Pure Moment fotografie

“Ik ben voor mezelf gaan rijden”

Afgelopen april startte de combinatie voor het eerst in het Z1. “Ik had in het begin wat moeite om Calli bij de les te houden in de ring. De proeven waren voor haar wat saai, waardoor ze zelf mee ging denken en soms de verkeerde oefening wilde inzetten, omdat ze dat gewend was van de hogere klasses waarin ze al gestart was. Desondanks zijn we, tegen mijn verwachtingen in, toch heel snel door alle klasses heen kunnen groeien, omdat ik er zelf steeds meer in ging geloven. Ik ben meer voor mezelf gaan rijden in plaats van voor de mensen die meekeken, waardoor we als combinatie groeiden en de puzzelstukjes langzaam op hun plek vielen.”

Winstpunt

Vorige week maakte de combinatie na een mooie score in het ZZ-Zwaar haar Lichte Tour-debuut op de Subtop Dressuur Meerdaagse in Tolbert. “Nadat ik me had ingeschreven voor de Lichte Tour, kwam ik erachter dat ik één winstpunt tekort kwam. Dankzij de organisatoren, Lineke & Rolinde Meursing, heb ik toch nog eerst een ZZ-Zwaar proef kunnen rijden op vrijdag en heb ik op zaterdag in de Lichte Tour kunnen starten met voldoende winstpunten op zak.”

Tussenstation

“Toen ik zaterdag aankwam en zag dat ik tussen al die grote namen mee moest rijden, werd ik enorm zenuwachtig. Daarnaast was Calli een beetje bang voor mijn slipjas, waardoor we niet hebben kunnen rijden hoe we dat normaal zouden doen. Ik was heel erg tevreden met onze score van 60,74%, helemaal omdat ik weet dat er nog veel ruimte voor verbetering is, en was super blij dat Calli ondanks de spanning zo haar best deed. Ik denk dat dit eerder een tussenstation is dan een eindstation. We groeien iedere training en ik ben ervan overtuigd dat er nog veel meer in zit.”

Grand Prix-droom

“Het is mijn droom om uiteindelijk in de Grand Prix uit te komen, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn nu op een punt beland waarin we beiden geen ervaring hebben in hogere klasses, dus het lijkt me mooi om samen verder te groeien, maar mijn paard gezond en gelukkig houden staat voorop. Ik hoop op de outdooredititie van de Subtop Dressuur Meerdaagse Zware Tour te starten en zo steeds iets verder richting de Grand Prix te werken. Ik heb hele fijne mensen om mij heen verzameld die ons daarbij helpen, dus daar ben ik heel erg dankbaar voor!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Afbeelding